|

ABD devrede: Tillerson'ın Körfez ziyareti başladı

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Haziran ayında patlak veren Körfez krizi için devreye girdi. Tillerson bugün Suudi Arabistan'ı ziyaret ettikten sonra Katar'a geçecek.

Yeni Şafak
08:48 - 20/10/2017 Cuma
Güncelleme: 08:59 - 20/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitti. (Fotoğraf: Arşiv)
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitti. (Fotoğraf: Arşiv)

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 5 Haziran'da başlayarak bugüne kadar çözüme kavuşturulamayan Katar krizi için Körfez turuna çıktı.

Tillerson, bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da önemli temaslarda bulunacak, ardından Katar'ın başkenti Doha'ya geçecek.

Tillerson'ın Körfez turunun ardından Asya ülkelerine ziyaretlerde bulunacağı belirtildi. ABD'li Bakan Riyad ve Doha'nın ardından İslamabad, Yeni Delhi ve Cenevre'ye gidecek.

Bakanlık, Tillerson'ın gerçekleştireceği ziyaretlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

  • Tillerson'ın, Riyad'da Suudi Arabistan ve Irak'ın Koodinasyon Kurulu Toplantısının açılış törenine katılacağı belirtildi. Tillerson'ın ayrıca Riyad'da üst düzey yöneticilerle görüşerek Yemen, İran konularını ve Körfez ülkeleri arasında yaşanan "çatışmayı" ele alacağı bildirildi.

Riyad ziyaretinden sonra Tillerson'ın Doha'ya geçerek üst düzey yöneticilerle bir araya geleceği kaydedildi. Tillerson'ın Doha'da ise İran ve Irak dahil olmak üzere bölgesel konuları görüşeceği ve teröre karşı ortak çalışmaları tartışacağı aktarıldı.

Tillerson'ın Ortadoğu'daki ziyaretlerinin ardından Güney Asya'ya geçeceği ve burada İslamabad ve Yeni Delhi'de üst düzey görüşmeler yapacağı daha sonra da Cenevre'ye gideceği ifade edildi.

  • 5 Haziran 2017'de Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Körfez’in en önemli güçlerinden biri olan Katar ile diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamıştı. Bu 4 ülkenin diplomatik yaptırım kararını Libya, Yemen ve Maldivler de takip etmişti. Karara göre; 7 ülkenin hava sahası Katar'a kapatılmış, Katar, Yemen Koalisyonu’ndan çıkarılmıştı. Katarlı diplomat ve Katar vatandaşları bu ülkelerden sınırdışı edilmişti.

#Suudi Arabistan
#Katar
#Körfez
#Rex Tillerson
7 yıl önce