|

ABD diken üstünde

New York ve Washington'a düzenlenen saldırılardan sonra yetkililer en küçük bir ihbarı bile titizlikle inceliyor. Yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 50'yi aştı.

Yeni Şafak
00:00 - 15/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 14:40 - 18/08/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Amerikan tarihindeki en korkunç terörist saldırıdan iki gün sonra, halen terör tehlikesine karşı tetikte olan ABD'de, en küçük bir şüpheli durum, azami ihtiyatla karşılanıyor. Bomba tehditlerinin yanı sıra, iki gün önceki terörist saldırılarda muhtemel hedeflerden biri olduğu düşünülen Kongre'de de, şüpheli bazı paketler, polisi alarma geçirdi. Bazı senatörlerin paketleri görerek haber vermesi üzerine, üç köpekle birlikte binayı aramaya başlayan polis, binanın tamamen boşaltılmasına karar verdi. Yapılan aramada, patlayıcı bulunamadı ve binaya girişe izin verildi. Gizli servis ajanlarının ve FBI yetkililerinin, halen pek çok tehdit aldığı, bomba ihbarlarını değerlendirdikleri belirtiliyor.




Cheney Camp David'de


Terörist saldırıların gerçekleştiği andan itibaren Beyaz Saray "acil durum odasında" çalışmalarını sürdüren Başkan Yardımcısı Dick Cheney de, daha güvenli olacağı düşüncesiyle, başkanlık dinlenme yeri olan başkent Washington yakınlarındaki Maryland eyaletinde bulunan Camp David'e yerleştirildi. ABD'nin doğu kıyısında, ipucu arayan FBI, Florida'dan Massachussetts'e kadar olan bölgede 50 kişiyi gözaltına alırken, bu kişilerin sorgusunun sürüyor.




JFK'de bir kişi tutuklandı


ABD'de New York'un Kennedy Havalimanı'na baskın düzenleyen polis, "uçak kaçırma girişiminde" olduğu sanılan bir kişiyi tutukladı, ayrıca biri kadın 10 kişiyi gözaltına aldı. Halen New York'un üç havaalanı da kapalı tutuluyor. Havaalanlarının "FBI'nın çalışmaları" nedeniyle kapatıldığını belirtildi. Polis, Kennedy Havalimanı'nda American Airlines'a ait yolcu uçağına baskın düzenledi. ABC televizyonu, gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerin sahte kimliklerle bıçak taşıdıklarını bildirdi. Gözaltına alınan kişilerin bazılarının Arap olduklarını belirten New York polisi, sahte kimlik taşıyan kişinin pilot lisansına sahip olduğunu ve güvenlik bariyerini aşmaya çalıştığını söyledi. Bu arada CBS televizyonu, New York'un La Guardia Havaalanı'nda bulunan bir hangarda morg kurulduğunu ve buraya çıkarılacak cesetlerin getirileceği duyurdu.



Saldırıların ardından, korkuya kapılan ve III. Dünya Savaşı'nın çıkacağından endişe duyan Los Angeles halkı, erzak ve gaz maskesine hücum ediyor. Princess Cruise gemisi ile dünya turuna çıkan ve İstanbul'a gelen ABD'li turistler dün MD-11 tipi bir uçakla ülkelerine döndü.




Yeni kriz masası kuruldu


Öte yandan Dışileri Bakanlığı Kriz Masası ABD'deki Türk vatandaşlarla haberleşmek için internet adresi kurdu. Kriz Masası'na bugüne kadar Türk vatandaşlar hakkında kötü bir haber ulaşmadı. Bu arada terörist saldırıların yapıldığı kentlerde bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye'deki yakınlarıyla haberleşmelerini kolaylaştırmak amacıyla, Dışişleri Bakanlığı tarafından yeni bir haberleşme hizmet birimi daha oluşturuldu. Yeni uygulamayla ABD'de yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'deki yakınlarına sağlık durumları hakkında iletmek istedikleri mesajları, Dışişleri Bakanlığı'nın "Dışişleri@mfa.gov.tr" elektronik haberleşme adresine gönderebilecekler.



#ABD
#New York
#Washington DC
#FBI
#Terör saldırısı
23 yıl önce