|

ABD elçiliğine girmek istediler

Beyrut’taki Kudüs protestolarında bir grup genç, polis barikatını aşarak ABD Büyükelçiliği’ne girmeye çalıştı. Göstericiler lastik yakıp taş atarak barikatı aşınca polis copla müdahale etti. Elçilik, cuma günü bildiri yayınlayarak ABD’lileri gösteri yapılan yerlerden uzak durmaları için uyarmıştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:39 - 10/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Batı Şeria ve Gazze’de de göstericiler ve İsrail güçleri arasındaki çatışmalar yeniden alevlenirken, 230’dan fazla kişi yaralandı.
Batı Şeria ve Gazze’de de göstericiler ve İsrail güçleri arasındaki çatışmalar yeniden alevlenirken, 230’dan fazla kişi yaralandı.

Tüm dünyada ABD'nin Kudüs kararına karşı protestolar devam ederken Lübnan’da bir grup ABD Büyükelçiliği’ne girmeye çalıştı. Lastik yakıp, taş atarak barikatı aşan gruba güvenlik güçleri sert müdahalede bulundu. Batı Şeria ve Gazze’de de göstericiler ve İsrail güçleri arasındaki çatışmalar yeniden alevlenirken, 230’dan fazla kişi yaralandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına karşı tüm dünyada protestolar devam ederken, Lübnan’da ABD Büyükelçiliği önünde toplanan gruba polis sert müdahalede bulundu. Başkent Beyrut’taki Büyükelçilik önünde yüzlerce Lübnanlı ve Filistinlinin katıldığı gösteriler sırasında bir grup genç, polis barikatını aşarak elçilik binasına girmeye çalıştı. Lübnan polisi, gençlere tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Göstericilerin barikatı geçmesi üzerine polis, cop kullanarak göstericileri dağıttı. Polisin sert müdahalesi sırasında bazı göstericiler yaralandı

‘KUDÜS MÜSLÜMANLARINDIR’

Polis müdahalesine taşla karşılık veren göstericiler, ABD ve İsrail bayrakları yaktı. Göstericiler, tekbir getirerek, “Kudüs Müslümanlarındır”, “Filistin’e yeniden döneceğiz”, “ABD ve İsrail’i lanetliyoruz”, “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmiyoruz” şeklinde sloganlar attı. Lastik yakarak ve taş atarak polis barikatını aşmaya çalışan göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki gerginlik uzun süre devam etti. ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği tarafından geçen cuma günü yayımlanan bildiride, ABD vatandaşlarının gösteri yapılan yerlerden uzak durması istenmişti. Protestoların kalbi olan Filistin’deki Batı Şeria ve Gazze’de, Filistinli gençler ile İsrail işgal güçleri arasındaki çatışmalar dün sabah saatlerinde yeniden alevlendi. Batı Şeria’nın güneyindeki Aida mülteci kampında gerçekleştirilen protestonun ardından Filistinli gençler ile İsrail güçleri arasında arbede yaşandı. Şiddeti arttıran İsrail güçleri, gençleri dağıtmak için biber gazı kullandı. Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus kentinde de sabah saatlerinde geniş katılımlı protesto eylemi gerçekleştirildi. İsrail askerleri, gençleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, gerçek ve plastik mermi kullandı.


YARALI SAYISI ARTIYOR

İşgalci İsrail güçlerinin, orantısız müdahalesi sonucu yarananların sayısı 200’ü aştı. İşgal altındaki Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de İsrail güçleriyle Filistinliler arasında çıkan olaylarda yaralanan Filistinlilerin sayısının 231’e yükseldiği bildirildi. Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, Doğu Kudüs’ün Selahaddin Caddesi’nde 12, işgal altındaki Batı Şeria’da gösterilerin adresi Ramallah, Beytullahim, Tulkerim ve Nablus kentleri ile İsrail ablukası altındaki Gazze sınırında 219 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

#Gazze
#Lübnan
#Beyrut
#ABD
6 yıl önce