|

ABD niye rahatsız

Türkiye’nin terör koridorunu temizlemesi, IŞİD’le mücadele bahanesiyle Suriye’nin toprak bütünlüğünü hedef alan ABD’yi rahatsız etti. Washington, arda açıklamalan yaparak Cerablus’un güneyindeki çatışmaları kabul edilemez ve endişe verici bulduğunu açıkladı. Pentagon, terör örgütü YPG’nin bölgeden çekildiğini savundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/08/2016 Salı
Güncelleme: 06:02 - 30/08/2016 Salı
Yeni Şafak

Fırat Kalkanı operasyonu ile sınırın kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridorunun temizlenmesi ABD'yi endişelendirdi. Dün ilk açıklama ABD Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, Cerablus'un güneyindeki çatışmaları kabul edilemez ve endişe verici bulduğunu açıkladı. Pentagon, YPG'nin büyük ölçüde Fırat'ın doğusuna çekildiğini de iddia etti.



KABUL EDİLEMEZMİŞ!


Ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk sosyal medyadan mesajlar verdi. McGurk, Suriye'nin kuzeyinde TSK ile bazı Suriyeli muhalif gruplar arasındaki çatışmaların 'kabul edilemez olduğunu' söyledi. Açıklamada, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin adı geçmemesi ve yerine PYD'nin başını çektiği SDG'ye bağlı birliklerden bahsedilmesi dikkati çekti.



McGurk, “IŞİD'in bulunmadığı bölgelerde yaşanan çatışmaları büyük bir endişe kaynağı olarak gördüğümüzü belirtmek istiyoruz" dedi. McGurk, tüm silahlı taraflardan çatışmaya son vermelerini, IŞİD ile mücadeleye odaklanmalarını istedi. McGurk, “ABD bu faaliyetlere dahil değildir. ABD güçleri ile koordine değiller. Ve onları desteklemiyoruz" ifadesini kullandı.






3 AÇIKLAMA DAHA


Ardından da ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby ve eyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes birer açıklama yaptı. Carter ve Kirby, PYD'nin çekildini iddia edip "Türkiye'den DAEŞ ile mücadeleye odaklanmış şekilde kalmasını, SDG ile çatışmaya girmemesini istedik" ifadeleri kullanırken



ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ


Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Rhodes, şunları kaydetti: "ABD, Türkiye'nin Cerablus'u temizleme çabalarına destek sunmuştur. Desteklemediğimiz çabalar ise güneye doğru hareket edilmesi ve destek verdiğimiz muhaliflere karşı çarpışması. SDG'nin de Türk güçlerine karşı askeri faaliyet içinde olmamaları gerekiyor. Ayrıca, Fırat Nehri'nin doğusuna çekilme taahhütleri var. Çatışma istemiyoruz"




#ABD
#IŞİD
#ABD Savunma Bakanlığı
#YPG
#Brett McGurk
8 yıl önce