|

ABD, PYD’ye destek için yeni bahane arıyor

Teröristbaşı Öcalan’ın talimatıyla 14 yıl önce kurulan terör örgütü PYD/PKK, ABD'nin desteğiyle büyüdü. Suriye'de iç savaşın çıkmasından sonra örgütün silah depolarını dolduran ABD, ortaklıklarına kılıf olarak, “DEAŞ’la mücadele”yi gösterdi. DEAŞ’ın tükenmeye başlamasıyla, teröristlere destek için yeni gerekçeler aramaya başlayan Washington, şimdilik DEAŞ’ın dönüş ihtimalini gerekçe gösteriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2017 Pazar
Güncelleme: 08:43 - 10/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Suriye’deki terör örgütü PYD/PKK, kuruluşundan 14 yıl sonra ABD’nin desteğiyle ülkenin dörtte birinden fazlasını ele geçirdi.
​Suriye’deki terör örgütü PYD/PKK, kuruluşundan 14 yıl sonra ABD’nin desteğiyle ülkenin dörtte birinden fazlasını ele geçirdi.

Suriye’deki terör örgütü PYD/PKK, kuruluşundan 14 yıl sonra ABD’nin desteğiyle ülkenin dörtte birinden fazlasını ele geçirdi. ABD, adını görünürde SDG’ye çevirttiği örgüte DEAŞ sonrasında destek vermek için yeni gerekçelere ihtiyaç duyacak.

2003’TE KURULDU

PKK/KCK elebaşı Abdullah Öcalan, terör örgütü PYD’nin kuruluş talimatını 2002’de avukatları aracılığyla verdi. 17 Ekim 2003’te kurulan PYD, Öcalan’ın 1979’dan 1998’e kadar kaldığı ve örgütün tabanını genişlettiği Suriye’deki 20 yıllık PKK mirasını devraldı. PYD, 2003’ten Suriye’de iç savaşın patlak verdiği 2011’e kadar yapısını, PKK/KCK’nın yönettiği terör kamplarında “Kandil’deki elebaş kadro”nun talimatlarıyla belirledi. Kandil kadroları, Suriye’de halk hareketlerinin başladığı mart 2011 ile çatışmaların başladığı kasım 2011 arasında PYD/PKK’nın silahlı kolunu kurdu. 2011’in temmuz ayında YPG faliyete geçti. Kandil başta olmak üzere kuzey Irak’taki kamplarla eğitilen çok sayıda terörist Suriye’ye girdi.

DEAŞ’A KARŞI İŞBİRLİĞİ BAHANESİ

Terör örgütü DEAŞ tehlikesinin yükselmesi, ABD’nin PYD/PKK’yla güçlü bir ortaklığa girmesinin bahanesini hazırladı. Amerikan ordusundan ilk askeri destek eylül 2014’te DEAŞ’ın PYD/PKK işgalindeki Aynularab’ı (Kobani) kuşattığı sırada geldi. ABD’nin aylar süren hava saldırılarıyla DEAŞ, Aynularab’dan çıkarıldı. Bu olaydan sonra ABD’nin PYD/PKK’ya yardımları Fırat Nehri’nin doğusunda hızla arttı. Örgütün işgali genişledi.

MASKE DEĞİŞTİRDİ

ABD, ekim 2015’te PYD/PKK’ya askeri yardımlarını meşrulaştırmak ve örgütün silah kolu YPG’ye itibar kazandırmak için yeni bir isim verdi. Görünürde “Suriye Demokratik Güçleri” (SDG) adını kullanmaya başlayan YPG’li teröristler, aralık 2015’te Fırat Nehri’nin batısına da geçti. Ekim 2015 - Nisan 2017 arasında PYD/PKK, Suriye’nin dörtte birini işgal etti ve büyük miktarda silah depoladı. Bunlar arasında ağır silahlar, mayına dayanıklı muharip zırhlı araçlar, mühimmat, hafif silahlar, yakıt ve askeri amaçla kullanılan prefabrik konteynırlar yer alıyor. ABD, SDF adı altında, YPG ile ilişkilerini “ortaklık” şeklinde tanımlıyor.

TERÖR KORİDORUNUN ÖNÜ KESİLDİ

Örgütün palazlanma sürecinde, 24 Ağustos 2016’da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu, Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlattı. Harekat, örgütün Fırat’ın batısındaki Münbiç’ten batıya ilerleyerek Suriye’nin kuzeyinden Akdeniz’e koridor açmasına engel oldu. Hatay’ın karşısında, Suriye tarafında, PYD/PKK işgalindeki Afrin ile Münbiç ilçelerinin arasına TSK ve ÖSO yerleşti. Azez-Cerablus-Bab üçgeni emniyete alındı. TSK, 25 Nisan’da PYD/PKK’nın Suriye-Irak arasında köprü işlevi gören ana karargahı Karaçok üssünü vurdu. Örgüt, Suriye’deki silah ve cephanesini ABD üslerine veya onların hemen yakınlarına taşıdı.

ABD’NİN GEREKÇESİ TÜKENDİ

PYD/PKK, SDG adı altında haziran ayında Rakka, eylülde Deyrizor’a operasyon başlattı. ABD’nin yoğun hava desteğini alarak DEAŞ’la çatışan PYD/PKK, 17 Ekim’de Rakka’yı ele geçirdi. Örgüt, 27 Kasım itibariyle Deyrizor’da ilerleyerek, Irak sınırının diğer kesimlerine ulaştı. Halihazırda örgütün DEAŞ ile çatışacağı küçük bir alan kaldı. Bu nedenle Washington yönetiminin terör örgütüne desteğini sürdürebilmesi için DEAŞ dışında yeni gerekçeler bulması gerekecek.

#ABD
#PKK
#PYD
6 yıl önce