|

ABD-Rus düellosu

ABD’nin 6 yıldır süren Suriye iç savaşında ilk kez rejim hedeflerini vurmasının ardından olağanüstü toplanan BMGK, ABD ve Rusya’nın karşılıklı suçlamalarına sahne oldu. ABD’nin BM temsilcisi “daha fazlasını yapmaya hazırız” derken Rusya'dan da ABD saldırılarının “ciddi sonuçları” olabileceği uyarısı geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/04/2017 الأحد
Güncelleme: 02:10 - 9/04/2017 الأحد
Yeni Şafak
Vladimir Safronkov, Mariya Zaharova, Nikki Haley, Rex Tillerson
Vladimir Safronkov, Mariya Zaharova, Nikki Haley, Rex Tillerson

ABD’nin Suriye’deki El Şayrat askeri üssündeki Suriye ordusuna ait uçakları Tomahawk füzeleriyle hedef almasının ardından olağanüstü gündemle toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Rusya ile ABD temsilcileri birbirine girdi.ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Konsey’de yaptığı konuşmada, Esed rejiminin 6 yıl boyunca yüzbinlerce kişiyi öldürdüğünü, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden olduğunu, uluslararası hukuku ve BMGK kararlarını ihlal ettiğini söyledi. “Esed’in Rusya’nın desteğinini alacağını ve sorumlu tutulmayacağını bildiği için kimyasal saldırılar düzenlemeye devam etti ama bu dün gece bu değişti. Kimyasal silahlar kullanıldığında ABD artık buna seyirci kalmayacak” şeklinde konuşan Haley “Daha fazlasını yapmaya hazırdık” dedi.

Ciddi sonuçları olacak

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov Haley’e yanıt olarak ABD’nin askeri operasyonunu “uluslararası hukukun açık ihlali ve saldırı” olarak nitelendirdi.

“ABD’nin gayrı meşru eylemini kınıyoruz.” diyen Safronkov, “Bu eylemin bölgesel ve uluslararası istikrara yönelik ciddi sonuçları olabilir.” ifadesini kullandı. “Esed tüm zamanların en büyük savaş suçlusudur.” ifadesini kullanan İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ise “Rusya belki savaş suçlusunu desteklemenin sonuçları hakkında ciddi bir ders aldı: aşağılanma” diye konuştu.
  • Saldırı Esed'i durdurmadı
  • ABD’nin vurduğu Şayrat Hava Üssü’nden saldırının ardından 24 saat geçmeden uçaklar kalktı. ABD’nin ‘kimyasal saldırı’ gerekçesiyle Suriye’ye düzenlediği saldırının arka planı tartışılırken, 59 Tomahawk füzesiyle vurulan hava üssünden dün yine Suriye uçakları havalandı. Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Şayrat Hava Üssü’nden kalkan uçaklar Humus kentinin doğu kırsalında muhalifleri vurdu. Pentagon açıklamasında üsteki uçak, pist, hangar ve radar sistemlerinin yok edildiği belirtilmişti. Gözlemevi, uçakların kalktığı bilgisini yerel kaynaklarına dayandırdı. Öte yandan,Rus savaş uçakları İdlib'deki Urum el Coz köyünde sivillerin üzerine misket bombası yağdırdı. Kanlı saldırda 18 kişi hayatını kaybetti, 25 kişi de yaralandı.

JOHNSON ERTELEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın da Moskova ziyareti öncesi Trump yönetiminin Suriye’de askeri bir eylemde bulunmasının Moskova’ya dengeleri değiştirme mesajı verdiği ifade ediliyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bu ziyarette Tillerson’a ‘soracakları olduğunu’ söyledi. Bu arada ABD Hazine Bakanı, Suriye’ye yakın zaman içerisinde yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise, 10 Nisan'da Moskova’ya planlanan ziyaretini erteledi. İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada “Rusya’nın, Esed’i masum sivillere karşı kimyasal silah kullanmasının ardından savunmaya devam etmesinden üzüntü duyuyoruz" denildi.

RUSYA’NIN ROLÜ MERCEK ALTINDA

Öte yandan ABD, kimyasal saldırıya Rusya'nın dahil olup olmadığının tespiti için soruşturma başlattı. AP’nin Pentagon kaynaklarına dayandırdığı haberine göre soruşturmanın başlatılma sebebi kimyasal saldırının hemen sonrasında, saldırının hedefi olan Han Şeyhun semalarında uçan bir insansız hava aracı (İHA). Soruşturmayla İHA’nın rejime mi Rusya’ya mı ait olduğu ortaya çıkarılacak.
#​ABD
#Suriye
#Rusya
٪d سنوات قبل