|

ABD saldırısı beklemiyoruz

Taliban lideri Molla Ömer, ABD'nin Afganistan'a saldırmak için bir nedeni bulunmadığını söyledi ve Afganistan'a yönelik saldırı beklemediklerini açıkladı.

Yeni Şafak
00:00 - 30/09/2001 Pazar
Güncelleme: 18:25 - 7/02/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Taliban lideri Molla Ömer, ABD'nin Afganistan'a saldırmak için bir nedeni bulunmadığını söyledi ve Afganistan'a yönelik bir saldırı beklemediklerini açıkladı. İran'da yayımlanan İntihab gazetesine demeç veren Molla Ömer, Afganistan'a olası Amerikan saldırısına yardımcı olacak ülkeleri düşman sayacaklarını belirttiği konuşmasında, ortada ABD'nin saldırması için hiçbir neden bulunmadığını ve dolayısıyla böyle bir saldırı beklemediklerini kaydetti.



Ömer, ABD'nin 11 Eylüldeki saldırılardan sonra, Taliban'a karşı hala askeri bir operasyona girişmemiş olmasının arkasında yatan nedenleri, "Çünkü ABD böyle bir eylem için diğer ülkelerden destek bulamadı" şeklinde değerlendirdi.



"Usame Bin Ladin bahane"


Ulemanın Usame bin Ladin'i sınırdışı etmek gibi bir karar almadığını hatırlatan Molla Ömer, ABD'nin bin Ladin'i İslama karşı savaşmak için bir bahane olarak kullandığını ileri söyledi ve "ABD, İslamın bugünkü biçimine karşı ve bin Ladin'i İslama karşı savaşmak için bir bahane olarak kullanyor" şeklinde konuştu. Ömer, "Amerikalılar, İslama karşı çıkmazdan önce komünizme karşıydı. O zamanki çıkarları bize yardım etmelerini gerektiriyordu, bugün ise tam tersi biçimde bize karşı çıkmak çıkarlarına uygun" dedi.



Pakistan desteği tam değil


Taliban ile ilişkilerini kesen Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri ile dünyada Taliban'ı tek tanıyan ülke Pakistan'ın ABD'ye desteğinin "tam olmadığını" belirten Ömer, "Bu ülkelerin Taliban'a desteğinin niteliği ve miktarı değişmiştir, ancak onların ABD'ye verdiği destek tam destek değildir" dedi. Ömer, Zahir Şah'ın iktidara geleceğini sanmadığını, dışarıdan müdahaleyle başa getirilen birinin iktidarının uzun ömürlü olmayacağını kaydetti.



Bu arada Molla Ömer'in, silahlı kuvvetlerinin ülkenin doğusunda, Pakistan yakınındaki Host'a konuşlandırılması için talimat verdiği ve Taliban komutanlarından Mevlevi Celaleddin Hakani'yi görevlendirdiğ kaydedildi.


#ABD
#Taliban
#Molla Ömer
#Usame Bin Ladin
#Pakistan
23 yıl önce