|

ABD sınırlı vize vermeye başladı

ABD temsilciliklerinin Türk vatandaşlarına yönelik sınırlı vize hizmeti vermeye başladığı açıklandı.

Yeni Şafak
17:34 - 6/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 19:58 - 6/11/2017 Pazartesi
Arşiv
Arşiv

ABD temsilcilikleri sınırlı vize vermeye başladı.

ABD Büyükelçiliği, vize başvurusunda bulunanlara gönderilen e-postada, "Türkiye'deki ABD misyonu, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başlamıştır" denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda, ABD temsilciliğinde FETÖ ile bağlantısı ortaya çıkan çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasına tepki göstererek, Türk vatandaşlarına vize vermeyeceğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı, yaşanan vize krizine ilişkin
"Çalışanımızın tutuklanması bizi son derece rahatsız etti. Elçilik kararı tek başına almadı. Beyaz Saray ve Dışişleri ortak karar aldı"
açıklamasını yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin vize skandalına ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

ABD'den vize açıklaması

ABD Büyükelçiliğin'den yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

  • Türkiye’deki misyonumuzda yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığına ilişkin Türk hükümetinden ilk etapta üst düzeyde güvence almış bulunuyoruz. Ayrıca Türk hükümetinden, yerel çalışanlarımızın kendi resmi görevlerini yerine getirirken gözaltına alınmayacakları veya tutuklanmayacaklarına ilişkin güvence de alınmıştır. Bundan sonra Türk hükümeti bizim yerel bir çalışanımızı gözaltına alma ya da tutuklama niyetine ilişkin önceden Amerikan hükümetine bilgi vermeyi taahhüt etmiştir.
  • Bu ön güvenceler temelinde, Türkiye’de kısıtlı vize hizmetlerinin yeniden başlamasına izin verecek derecede güvenlik durumunun iyileştiğine inanmaktayız. Halihazırda tutuklu misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut davalarla ilgili ciddi endişemiz sürmektedir. Aynı zamanda Olağanüstü Hal altında tutuklanan Amerikan vatandaşlarının davalarına ilişkin endişemiz devam etmektedir. Amerikalı yetkililer, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Türk muhataplarıyla görüşmeyi sürdüreceklerdir.
#ABD
#Vize
6 yıl önce