|

ABD’de Afgan ordusuna 28 milyon dolarlık orman kamuflajı tartışması

Pentagon'un, sadece yüzde 2'si ormanlık olan Afganistan'da ordu için 28 milyon dolar değerinde orman kamuflajı alması tartışmalara neden oldu.

Yeni Şafak
22:48 - 25/07/2017 Salı
Güncelleme: 22:51 - 25/07/2017 Salı
AA
ABD’de Afgan ordusuna 28 milyon dolarlık orman kamuflajı tartışması
ABD’de Afgan ordusuna 28 milyon dolarlık orman kamuflajı tartışması

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Başmüfettiş Raporu'nda Pentagon’un, 2007'de Afgan Savunma Bakanı Abdul Rahim Wardak’ın hoşuna gitmesi üzerine sadece yüzde 2’si ormanlık olan Afganistan’da Afgan kuvvetleri için 28 milyon dolar değerinde orman kamuflajı aldığını tespit etti.

Başmüfettişlik tarafından hazırlanan Afganistan raporunda, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in alım konusundaki tepkisine yer verilirken söz konusu kamuflajların renk bakımından Afganistan’daki yeşil alanlarla uyumluluğu bile test edilmeden alındığı kaydedildi.

Rapor Pentagon’un, söz konusu 28 milyon dolarlık orman kamuflajlarını, Afgan ordusuna 2007’den 2017’ye kadar olan 10 yıllık süre içerisinde tedarik edilmesi kararı ile almış olduğunu ortaya çıkardı.

Raporda dönemin Afgan Savunma Bakanı Wardak'ın kamuflajları internet üzerinden gördüğü ifade edilirken, Mattis’in şu ifadelerine yer verildi:

  • “Afgan müttefiklerimize üniforma almak ve bunu yaparken de vergi verenlerin onlarca milyon dolarını 10 yıllık süreç içerisinde bu şekilde zayi etmek Bakanlığın bütçe ve sorumluluklarının büyük şemasında önemsiz olarak görülmemelidir. Vergi verenlerin parasını etkin olmayan ve müsrif bir şekilde düşüncesiz ve keyfi kararlarla harcanmasına müsaade edilmemelidir.”

Missouri eyaleti Senatörü Demokrat Claire McCaskill, başmüfettiş raporu kongrenin dikkatini çekince Pentagon’a bir mektup yollayarak bu konuya ağustos ayına kadar açıklama getirilmesini talep etti.

Öte yandan Pentagon Başmüfettişi Orgeneral John Sopko'nun bugün Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’ne konuyla ilgili sunum yapacağı belirtildi.



#ABD
#Afganistan
#orman kamuflajı
#Pentagon
7 yıl önce