|

ABD'de 'polis şiddeti' OHAL getirdi

ABD'nin Charlotte kentinde, Keith Lamont Scott (43) adlı siyahinin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterilerinde şiddet olaylarının artması üzerine olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Yeni Şafak
07:31 - 22/09/2016 Thursday
Güncelleme: 04:33 - 22/09/2016 Thursday
AA

Gösterilerin yaşandığı Kuzey Carolina eyaletinin valisi Pat McCrory, Charlotte Polis Şefi Kerr Putney'in talebi doğrultusunda bu kentte OHAL ilan edilmesine karar verdi.



Vali McCrory, yaptığı yazılı açıklamada, polise yönelik saldırıların ardından OHAL ilanına karar verdiğini bildirerek, "Vatandaşımıza, polisimize ya da çevreye yönelik herhangi bir saldırı hiçbir şekilde kabul edilemez." ifadesini kullandı.



Sabırlı davranmışlar


Şef Putney de yerel basına yaptığı açıklamada, göstericilerin kontrolden çıktığını söyledi.



Kalabalığı yatıştırmaya çalıştıklarını dile getiren Putney, "Bu dakikaya kadar sabırlı bir şekilde bekledik fakat göstericiler şiddete dönük eylemler gerçekleştiriyor. Polise pet şişe ve benzeri nesneler fırlatıyorlar. Tekrar düzenin sağlanmasının vakti geldi" dedi.



ABD'de polisin siyahilere yönelik şiddeti devam ediyor.



Yaşanan son olayda, siyahi Keith Lamont Scott'ın ailesi, "elinde sadece kitap bulunmasına rağmen polisin onu vurduğunu" iddia etti. Putney ise Scott'ın, "elinde silah olduğu ve bunu bırakması çağrısına cevap vermediği gerekçesiyle vurulduğunu" savunmuştu.



Olayın ardından yüzlerce "Siyahilerin Hayatı Değerlidir" (Black Lives Matter) üyesi, Charlotte sokaklarında "adalet ve özgürlük" temalı sloganlar eşliğinde protesto yürüyüşü başlatmıştı.




#ABD
#Charlotte
#OHAL
8 years ago