|

ABD'de rejim tartışması başladı

ABD’de köleliği savunan komutan Robert Edward Lee’nin heykelinin yıkılması tartışmaları ile başlayan şiddet ve karmaşa ülkede rejim tartışmasına yol açtı. ABD Başkanı Donald Trump tartışmada, köleciliğin ABD’nin genlerinde olduğunu hatırlattı. ABD’nin kurucu babalarından George Washington ve Thomas Jefferson’ın köleleri olduğunu kaydeden Trump kendisini eleştirenlere “onların heykelini de kaldıralım mı?" sorusunu yöneltti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:55 - 17/08/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Irkçılık ve
kölecilik 
genlerinde var
Irkçılık ve kölecilik genlerinde var
ABD’de ırkçı ve ırkçılık karşıtı grupların karşı karşıya gelmesi sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği şiddetin ardından ülkede köleliği savunan komutan Robert Edward Lee’nin 93 yıllık heykelinin yıkılması rejim tartışması başlattı. Ülkede ayrılıkçı konfederasyon ordusu heykellerinin hedef alınması üzerine Trump, ABD’nin kurucu babaları George Washington ve Thomas Jefferson’ı masaya sürdü. Trump, “Washington ile Jefferson’un heykellerini de mi yıkalım” sorusunu yöneltti. Ülkede bugünkü siyasi ve ekonomik sistemin ortaya çıkmasında rol oynayan köleciler ile kölelik karşıtlarının mücadelesi ve beyaz ile siyahi çatışması ülke gündeminin merkezine oturdu. Trump’ın son hamlesi, statükonun resmi tarih tezini sınama ve rejim tartışması açma olarak yorumlandı.

KURUCULARIN KÖLESİ VARDI

Irkçılara karşı sokağa çıkan liberal sol grupları da hedef alarak “İki taraf da suçlu” ilan eden ABD Başkanı Donald Trump, Lee’nin heykeli ile ilgili değerlendirmede bulunurken köleciliğin ABD’nin genlerinde bulunduğunu hatırlattı. Trump, eleştirmenlerine “George Washington’ın da kölesi vardı, öyleyse onun da heykelini kaldıracak mıyız. Peki Thomas Jefferson’a ne diyorsunuz, onu seviyor musunuz, çünkü onun da kölesi vardı, onun heykelini de kaldıralım mı?” sorusunu yöneltti. Trump, Charlottesville’deki olaylarda aracını kasten ırkçılık karşıtlarının üstüne süren aşırı milliyetçi kişiyle ilgili ise, “Ailesi ve ülkesi için utanç kaynağı, buna terör diyebilirsiniz; cinayet diyebilirsiniz, ne isterseniz diyebilirsiniz.” değerlendirmesinde bulundu.


SOLUN HİÇ Mİ SUÇU YOK!

ABD Başkanı Trump’ın, gösteriye yapılan saldırıda “her iki tarafı” da suçlaması ve ırkçılık karşıtlarını “agresif” diye nitelemesi tepki çekti. Öte yandan Trump’a ilk teşekkür, eski Ku Klux Klan liderinden geldi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ırkçı grupları kınadı ancak “iki tarafın da suçlu olduğunu” söyledi. Politico’nun haberine göre, eski KKK Lideri David Duke, Twitter hesabından “Başkan Trump’a dürüstlüğü ve Charlottesville’da olanlarla ilgili doğruyu söylemedeki cesareti ve (liberal) solcu teröristleri kınadığı için teşekkürler” diye yazdı.

Danışmanları istifa ediyor

Trump’ın olaylara yaklaşımı eleştirerek görevinden istifa eden son isimler Amerika İmalat Birliği Başkanı Scott Paul oldu. ABD İşçi Sendikaları Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresinin Başkanı Richard Trumka ve Müdür Vekili Thea Lee de Trump’ın iş dünyasıyla fikir alışverişi yapabilmek için kurduğu Danışmanlar Konseyinden ayrıldıklarını açıkladı. Trump istifalara “Ayrılan her yöneticinin yeri doldurulabilir. Gösteriş meraklıları zaten devam etmemeliydi” yorumunu yaptı.

Heykeli yıkana ağır ceza

Charlottesville’deki ırkçı gösteriye ve cinayete tepki olarak Kuzey Karolina’nın Durham kentindeki 93 yıllık Konfederasyon askerleri anıtını yıkan gruptan Takiyah Thompson gözaltına alındı. ABD’deki komünist ‘Workers World Party’ üyesi ve üniversite öğrencisi olduğu belirtilen Thompson’a, heykele zarar vererek kamu düzenini bozmak, mülke zarar vermek, maliyeti 1500 doları aşan zararın olduğu isyana katılmak ve başkalarını isyana katılmaya teşvik suçlamaları yöneltildi.


Spike Lee’den nokta atışı

Ünlü Amerikalı siyahi yönetmen Spike Lee, Trump’ın ABD kurucu babalarının köleci geçmişlerini hatırlatan konuşması sonrası Instagram hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Spike Lee, paylaşımında, “her biri köle sahibi olan Amerikanın kurucu babaları George Washington ve Thomas Jefferson nasıl “gerçek vatansever” olabilir” sorusunu iletti.

İÇ ÇATIŞMANIN İKİ TARAFI

Charlottesville'de başlayan ırkçı ve ırkçı karşıtı gösteriler ve devamında iki tarafın simge heykelleri yıkma yarışına girmesi ülkede “iç savaş” endişelerini artırdı. Faşist hareketlerin güç kazanması, şiddete eğilimli antifaşist grupların da canlanmasına yol açtı.

Alt-right

Son yıllarda ortaya çıkan Alt-right hareketi Trump’ın başkanlık seçimi kampanyası süresince sıklıkla kendinden söz ettirdi. “Alternative right”ın (alternatif sağ) kısaltılmışı olan Alt-right hareketi, beyazların diğer ırklardan, erkeklerin de kadınlardan üstün olduğunu savunuyor. ABD’de alt-right hareketin en öne çıkan ismi; Steve Bannon. Bannon, Trump’ın göreve gelmesiyle, Beyaz Saray’da baş stratejist ve baş danışmanlık görevlerini kaptı.

KKK

Ku Klux Klan (KKK), Amerikan İç Savaşı sonrasında siyahilerin kazanmaya başladığı haklara, özgürlüklere ve siyah - beyaz eşitliğine karşı çıktı. Örgüt, amaçlarına ulaşma yolunda şiddet ve teröre başvurmaktan çekinmiyor. Trump, ABD Başkanı seçildiğinde bunu bir “zafer” olarak tanımlayan örgüt, Charlottesville’deki ırkçı gösterilerin en ön safında karşımıza çıktı. Grup, Virginia Üniversitesi bahçesinde yaptığı gösteriyle şiddet olayların fitilini ateşledi.

Neo-naziLER

Charlottesville gösterilerinde öne çıkan bir diğer ırkçı grup ise neo-Nazilerdi. Müslüman, Yahudi ve göçmenlere karşı saldırılarıyla bilinen neo-Nazi grup, anayasal düzenin vermiş olduğu silahlanma hakkını kullanarak yürüyüşe ağır silahlarla ve “Heil Trump!” (Çok yaşa Trump) sloganlarıyla katılarak ortamın daha da gerginleşmesinde etkin rol oynadı.


Antifa: Sol
militanlar mı?

ABD’de son dönemde yükselişe geçen ırkçı ve faşist gruplara karşı olan antifaşist (Antifa) hareket de ciddi bir güç kazanmış durumda. Kökenleri 1930’lar Avrupasında yatan bu hareket, sonraki dönemlerde fazla dikkat çekmiyordu. Fakat dünya çapında milliyetçiliğin artmasıyla birlikte savaşacakları yeni bir düşmanları oldu. Antifa gruplar, diğer faşizm karşıtı gruplar gibi sadece direnmeyi yeterli görmüyor. Gerekirse şiddete başvurmayı da savunuyorlar. Trump’ın başkanlık yemin törenine karşı düzenlenen antifa eylemlerinde pek çok restoranın camı kırılmış, araçlar ateşe verilmişti. En çok dikkat çeken ise beyaz milliyetçi Richard Spencer’ın maskeli bir adam tarafından yumruklandığı video olmuştu. Video hızla yayılırken pek çok antifa aktivisti saldırıyı kınamak bir yana saldırıdan haz almıştı. Antifa, sol eğilimli olarak nitelendirilebilecek bir görüşe sahip. Ancak amaçları sol görüşü desteklemek değil, aşırı sağ ideolojilere karşı savaşmak. 

#ABD
#Virginia
#Irkçılık
7 yıl önce