|

ABD'den Venezuela'da darbe planı: Guaido'yu başkan olarak tanıdılar

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıkladı. ABD'nin bu kararına Kanada, Brezilya, Paraguay, Kolombiya, Peru, Ekvador, Costa Rika, Şili ve Arjantin destek verdi. Meksika, Venezuela Devlet Başkanı Maduro'yu desteklediğini açıklayan ilk ülke oldu. Venezuela Devlet Başkanı Maduro ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini ve ABD'li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maduro'yu arayarak desteğini bildirdi.

Yeni Şafak
23:27 - 23/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 09:59 - 24/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trrump  (Fotoğraf: Reuters)
ABD Başkanı Donald Trrump (Fotoğraf: Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, yazılı bir açıklama yaparak, Venezuela'daki son duruma ilişkin değerlendirmede bulundu.

Trump, açıklamasında, "
Bugün resmi olarak Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanıyorum. Venezuela halkı tarafından seçilen tek meşru yönetim aracı olan Ulusal Meclis, Nicolas Maduro hükümetinin ise meşru olmadığını ilan etmek üzere Anayasayı harekete geçirdi ve dolayısıyla artık devlet başkanlığı koltuğu boş durumdadır.
" ifadelerini kullandı.

ABD destekli darbeci Juan Guaido'yu 'meşru devlet başkanı' olarak tanımasına 9 ülkeden destek geldi. Brezilya, Peru, Kolombiya, Kosta Rika, Şili, Paraguay, Ekvador, Arjantin ve Kanada Trump'ın kararını desteklediğini açıkladı.



5 ülkeden Maduro'ya destek


  • Venezuela lideri Maduro'ya
    Bolivya, Küba, Türkiye, Rusya ve Meksika'dan destek açıklaması geldi.

Maduro 72 saat verdi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, halka sesleniş konuşması yaptı.

Maduro,
ülkedeki tek başkanın kendisi olduğunu belirterek ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiğini ve ABD'li diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için
72 saat verdi.

POMPEO'DAN AÇIKLAMA: TALİMATA UYMAYACAĞIZ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini meşru görmediklerini, bu yüzden Maduro'nun Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri talimatına uymayacaklarını açıkladı.

Bakan Pompeo, ABD'nin ülkede meşru hükümete karşı bir darbe tertiplediğini savunan Maduro'nun Amerikalı diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 72 saat süre vermesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

ABD'nin, Venezuela'da başkanlığını ilan eden Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido'yu desteklediğini belirten Pompeo, "Başkan Guaido’ya geçici bir hükümet kurması ve anayasal görevlerini yerine getirmesinin yanı sıra ABD ve diğer ülkelerle olan diplomatik statülerinin belirlenmesi konusunda destek vermeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Pompeo ayrıca Guaido'nun Maduro'nun açıklamasından sonra yazılı açıklama yaparak Amerikalı diplomatların Venezuela'da kalabileceğini belirtmesine memnun olduklarını kaydetti.

Amerikalı diplomatların Venezuela'dan geri çekilmeyeceğini vurgulayan Pompeo, şu ifadeleri kullandı:
  • "ABD, Venezuela ile diplomatik ilişkilerini sürdürecek ve bu ilişkiyi bizim diplomatik temsilciliklerimizi ülkesine davet eden geçici Başkan Guaido hükümeti üzerinden sağlayacaktır. ABD, eski Başkan Nicolas Maduro rejiminin, ABD ile diplomatik ilişkileri koparma ya da diplomatlarımızı istenmeyen kişi ilan etme konusunda yasal yetkiye sahip olduğunu düşünmüyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan destek telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela'da yaşanan olaylarla ilgili Devlet Başkanı Maduro'yu telefonla aradı ve desteklerini iletti.
Maduro, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan beni aradı. Türkiye halkı Venezuela halkının yanındadır. Bugün tarihi bir gün" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: "
Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu arayarak 'Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız
' dedi."

"Ordu kabul etmeyecek"

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Venezuella milli ordusunun ülkenin anayasasını ve milli egemenliğini savunacağını belirterek, 'dayatılan bir Devlet Başkanını' kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Padrino ayrıca, kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden
Juan Guaido'nun başkanlığını ordunun kabul etmeyeceğini açıkladı.

AB'den darbeye destek

Avrupa Birliği konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "
Venezuela'da anayasal düzene uygun bir şekilde, acilen güvenilir ve özgür seçimlerle sonuçlanacak siyasi bir süreç başlatılmalıdır
" ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun, kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesine destek verdi. Tusk, "
Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip.
" ifadelerini kullandı.

Guaido kendini devlet başkanı ilan etti

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etti.

Guaidio, ülkenin başkenti Caracas'taki hükümet karşıtı gösterilerde destekçilerine yaptığı konuşmada, "
Yönetimin gasbedilmesine son vermek, geçici hükümeti kurmak ve özgür seçimler düzenlemek için resmi olarak Venezuela'dan sorumlu devlet başkanlığı görevini üstlenmeye yemin ediyorum.
" dedi.
Halka kendisini destekleme çağrısı yapan Guaido, "
Biliyoruz ki bu tek kişilik bir iş değil ve sonuçları olacak. Bu büyük ulusal güç ve umut hareketinin önüne geçilmesine izin vermeyeceğiz.
" ifadelerini kullandı.
Guaido, hükümet karşıtı gösterilerin devam edeceğine dikkati çekerek, "
Yorulacak mıyız? Hayır. Demokrasiye, özgürlüğe, tekrar suya, doğal gaza ulaşıncaya kadar ekmek her Venezuelalının masasına ulaşana kadar direneceğiz.
" diye konuştu.

Trump'tan Batı ülkelerine çağrı

ABD'nin siyasi ve ekonomik gücünü Venezuela'da demokrasinin restorasyonu için kullanmaya devam edeceğini ifade eden
Trump, Batı ülkelerinin liderlerine de Guaido'yu tanımaları çağrısında bulundu.

Trump, ABD'nin Maduro yönetimini kendi eylemleri dolayısıyla sorumlu tutmaya devam edeceğini vurguladı.

Guaido'nun dün paylaştığı bir açıklamaya atıfta bulunan Trump, "
Şiddet gaspçının silahıdır, bizim tek net adımımız ise özgür ve demokratik bir Venezuela için birlikte ve güçlü durmaktır
." ifadesini kullandı.

Son dönemde siyasi tansiyonun giderek yükseldiği ülkede muhalefet ve iktidar yanlıları kentin farklı bölgelerinde gösteri düzenliyor.

Darbe planı yine çökertildi

Caracas'ta Ulusal Muhafız Birliğine mensup bir grup asker, 2 gün önce hükümete başkaldırmış ve yayımladıkları görüntülü mesajla halka ayaklanma çağrısı yapmıştı.

Kentin Cotiza semtinde gerçekleşen olay sonrası bölgeye operasyon düzenlenmiş ve isyancı 27 asker teslim olmuştu.

#Venezuela
#​ABD
5 yıl önce