|

AB'den Türkiye'deki sığınmacılara 110 milyon euro

Avrupa Birliği, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği fonun 110 milyon euroluk kısmını serbest bıraktı. AB şu ana kadar 3 milyar euronun 187 milyon eurosunu serbest bırakmış oldu. Fon, sığınmacıların gıda, sağlık ve konaklama giderleri için kullanılacak.

Yeni Şafak
16:42 - 19/04/2016 Tuesday
Güncelleme: 13:52 - 19/04/2016 Tuesday
AA

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, serbest bırakılan 110 milyon euronun 60 milyon eurosu Türkiye ile AB arasında varılan mutabakat çerçevesinde Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilen sığınmacılar için, kalan 50 milyon euro ise Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için kullanılacak.



Fon, sığınmacıların gıda, sağlık ve konaklama giderleri için kullanılacak. Böylelikle, AB Komisyonu'nun 2017 sonuna kadar söz verdiği 3 milyar euroluk fonun sadece 187 milyon eurosu serbest bırakılmış oldu.



Açıklama Davutoğlu, Juncker görüşmesinden önce yapıldı


Açıklamanın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ve diğer yetkililer ile Strazburg'da gerçekleştireceği görüşmeden saatler önce yapılması dikkat çekti.



Sığınmacıların geri gönderilmesi 4 Nisan'da başlanmıştı


Türkiye-AB arasında varılan mutabakat çerçevesinde 20 Mart itibariyle Türkiye'den Yunan adalarına giden sığınmacıların geri gönderilmesi ve iade edilen her bir Suriyeli sığınmacı için Türkiye'deki bir Suriyeli sığınmacının AB ülkelerine yerleştirilmesi karara bağlanmıştı. Geri göndermeler ve yeniden yerleştirmelere 4 Nisan'da başlanmıştı.



AB, 29 Kasım 2015'de yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nde ise Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar euroluk fon sağlamayı taahhüt etmişti. 18 Mart'ta yapılan zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar euroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı.



Fonların, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.

#AB
#Türkiye
#Sığınmacı anlaşması
#fon yardımı
8 years ago