|

ABD’nin hayalet ordusu

ABD’nin dünyanın çeşitli bögelerinde 44 bin 'hayalet asker' görevlendirdiği ortaya çıktı. Kaydı tutulmayan binlerce asker Savunma Bakanlığı raporlarında, 'bilinmeyen' kategorisinde yer alıyor. Pentagon, yerlerini sakladığı askerleri özel güvenlik adı altında kaos operasyonlarında kullanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:04 - 14/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
44 bin asker kaos operasyonu yürütüyor
44 bin asker kaos operasyonu yürütüyor

ABD’nin dünyanın çeşitli bölgelerine binlerce hayalet asker yığdığı ortaya çıktı. Yayınlanan bir rapore göre ABD’nin bilinmeyen birçok bölgede konuşlandırılmış 44 bin askeri bulunuyor. Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma İnsan Gücü Veri Merkezi tarafından hazırlanan raporda “Bilinmeyen” kategorisinde 44 binden fazla personel gösteriliyor. Pentagon yetkilileri 44 bin personelin hangi bölgelerde olduğu konusunda bilgi vermezken Pentagon sözcüsü Rob Manning konuşlandırılan askerlerin “güvenlik operasyonlarının” bir parçası olduğunu söyledi.

Yerleri saklanıyor

Pentagon’un 'hayalet askerleri' takip eden bir sisteme sahip olmadığını söyleyen Manning bunun Pentagon’un mevcut yeteneklerinin bir sınırlaması olduğunu vurguladı. Gönderilen askerler 'yerleri bilinmeyen askerler' olarak kabul ediliyor, böylece Pentagon’un resmi asker sayısı ile gerçek bölgelere konuşlandırılmış asker sayısı dengeleniyor. Rapora göre, ABD’nin Fiji’den Almanya ve Japonya’ya kadar dünyanın neredeyse her ülkesinde askeri bulunuyor. Pentagon yetkililerinden Eric Pahon ise bir adım daha ileriye giderek rakamların tamamen kurgu olduğunu ve herhangi bir yere konuşlandırılmış birliklerin gerçek sayısını yansıtmadığını söylüyor.


Afrika’da aktif faaliyet ağı

Bir süre önce de ABD’nin AFRICOM bünyesinde gösterdiği geniş askeri faaliyet ağı ortaya çıkmış, Pentagon’un Afrika’yı gizli açık askeri üsler ile bir örümcek ağı gibi ördüğü öğrenilmişti. Yeni Şafak’ın 4 Mart’ta gündeme getirdiği yapılanma ABD merkezli haber sitesi The Drive’da yayınlanan çarpıcı dosya ile ortaya çıkmıştı. ABD’nin son 15 yılda Afrika’da gerçekleştirdiği derin askeri yapılanmanın haritasının çıkarıldığı dosyada, 2008'de yılında kıtanın özellikle Orta Afrika ve Sahel bölgelerinde faaliyetler icra ettiği ortaya çıkmıştı. Afrika’daki ABD askeri faaliyetlerinin ana gövdesini özel harekat kuvvetleri, casus uçaklar ve iha'ların oluşturduğu, Afrika Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Ortak Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın Afrika’da en az altı ülkede, aktif faaliyet gösteren unsurlara sahip olduğu belirtilmişti.


Yemen, Ürdün ve Lübnan itirafı

Beyaz Saray, Pazartesi günü Kongre’ye sunduğu altı aylık bir raporda Yemen, Ürdün ve Lübnan’da yüzlerce asker bulundurduğunu kabul etti. Raporda Yemen’de DEAŞ ve El Kaide’ye karşı savaşan 'küçük bir grup' askerin olduğu belirtilerek net bir sayı verilmedi. ABD’nin, İran destekli Husilerle savaşan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon için lojistik ve istihbarat desteği sağladığı da biliniyor ancak son raporda Afganistan, Irak, Suriye, Yemen ve Kamerun’da görev yapan ABD askerlerinin sayısı gizlendi. Kongre’ye daha önce sunulan raporlarda yer almayan Lübnan’daki asker sayısının 100 olduğu ve bu askerlerin “terörle mücadele” göreviyle ülkede bulunduğu kaydedildi. Raporda ayrıca Ürdün’de 2 bin 300 ABD askerinin konuşlandırıldığı belirtildi. ABD ayrıca, Suriye’de 2 bin, Irak’ta 5 bin 200, Afganistan’da ise 15 bin asker bulunduruyor.

#ABD
#Ordu
#Ürdün
#Lübnan
6 yıl önce