|

'ABD'nin Kudüs kararı bir çeşit siyasi eşkıyalık sayılır'

Tunus Nahda Hareketi lideri Gannuşi, Trump'ın skandal 'Kudüs' kararının bütün özgür insanlara yönelik saldırı olduğunu ifade ederek, "ABD'nin kendi içinde dahi üzerinde mutabakata varılmayan bu karar, bir çeşit siyasi eşkıyalık sayılır" dedi.

Yeni Şafak
21:32 - 8/12/2017 vendredi
Güncelleme: 21:40 - 8/12/2017 vendredi
AA
Tunus'taki Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi
Tunus'taki Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi

Tunus'taki Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını, "siyasi eşkıyalık" şeklinde nitelendirdi.

Gannuşi, Trump'ın bu kararının Filistin'e, Arap ve İslam ümmetine, uluslararası kanunlara ve genelde dünyadaki tüm özgür insanlara yönelik saldırı kabul edileceğini belirtti.

"ABD'nin kendi içinde dahi üzerinde mutabakata varılmayan bu karar, bir çeşit siyasi eşkıyalık sayılır" ifadesini kullanan Gannuşi, Kudüs'ün yasal statüsünün değiştirilmesinin, bu kentin Filistinliler ile Arap ve İslam ümmetine ait olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini vurguladı.

Gannuşi, Trump ya da başka bir tarafın Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'da hak sahibi olmadığına dikkati çekerek, bu mekanların atalarından kendilerine binlerce yıl öncesinden miras kalan Filistin halkının olduğunu ifade etti.

ABD Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke olmuştu

ABD, Başkan Trump'ın, önceki gün Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamayla, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı, bölgesel ve uluslararası tüm tepkilere rağmen Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke olmuştu.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

#Raşid el-Gannuşi
#Tunus
#ABD
#Donald Trump
#Kudüs
il y a 6 ans