|

Abdullah Gül, Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile heyetler arası görüşmelerin ardından programda olmamasına rağmen baş başa görüştü.

Aa
00:00 - 14/02/2009 Cumartesi
Güncelleme: 18:03 - 14/02/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Abdullah Gül, Putin ile görüştü
Abdullah Gül, Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile heyetler arası görüşmelerin ardından programda olmamasına rağmen baş başa görüştü.

4 günlük devlet ziyareti çerçevesinde dün akşam saatlerinde Putin ile heyetler arası görüşmede bir araya gelen Gül, toplantının ardından Putin ile yaklaşık yarım saat görüştü.



Orta Doğu'daki son durum dahil, dış politika konularının ele alındığı görüşmede Putin, heyetler arası görüşmenin basına açık bölümünde söylediği, Türkiye'nin dış politika öncelikleri arasında olduğu sözlerini bir kez daha dile getirdi.


Ayrıca, dün Gül ve Medvedev'in talimatıyla Türk TIR'larının Rus gümrüklerinde yaşadığı sıkıntıyı ele almakla görevlendirilen teknik heyetlerin dün geç saatlere kadar görüştüğü, bu çerçevede bir Rus heyetin gelecek hafta Türkiye'ye geleceği öğrenildi.


Yetkililer, Türk TIR'larının yaşadığı sıkıntıların gelecek haftadan itibaren ortadan kalkacağı konusunda umutlu olduklarını ifade ettiler.


Cumhurbaşkanı Gül'ün dün yaptığı temaslar hafta sonunda basılan az sayıdaki Rus gazetesinde geniş şekilde yer buldu.


Komsomolskaya Pravda gazetesi, ziyareti 'Ankara 60 milyar dolarlık elektrik enerjisi satın aldı' başlığıyla duyurdu.


Türklerin Rusya'da özellikle inşaat alanında son yıllarda 'büyük paralar kazanmayı öğrendiği' belirtilen haberde, 'Son 10 yılda 20 milyar dolarlık inşaat anlaşması imzalandı. Turistlerimiz Türklere çok iyi bir kazanç sağlıyor. Her yıl 2,5 milyon Rus turist Türkiye'yi ziyaret ediyor' denildi.


Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta da, 'İki ülke liderleri gaz birliğini görüştüler' başlığıyla yayımlanan haberde, Kremlin'de ilk defa Rusya'ya devlet ziyaretinde bulunan Gül'ün Medvedev ile görüştüğü kaydedildi.


Kommersant'ın edindiği bilgiye göre, görüşmelerin ana konusunu, Avrupa'ya çekilecek yeni doğal gaz boru hatları çerçevesinde Moskova ve Ankara'nın pozisyonlarının yakınlaştırılması oluşturdu.


Haberde, Türkiye ile ilişkilerin kilit noktasını, Medvedev'in de dünkü görüşmede Gürcistan'ı ima ederek söylediği, 'Biz benzer sorunları bölge dışındaki ülkelerin katılımı olmadan çözebilecek güçteyiz' sözlerinin oluşturduğu ifade edilerek, Ankara ve Moskova'nın bölgedeki sorunların çözümünde Washington'ın katılımını istemediği anlamına geldiği ileri sürüldü.


Türkiye'nin Orta Asya gazını Rusya'yı devre dışı bırakarak Avrupa'ya ulaştırmayı öngören Nabucco boru hattı projesinin katılımcılarından biri olduğu kaydedilen haberde, 'Moskova Türkiye'ye alternatif olarak Mavi Akım-2 boru hattının inşa edilmesini teklif ederek, Bulgaristan'a ve daha sonra Avusturya'ya hat çekmeyi düşünüyor. Eğer Moskova ve Ankara anlaşabilirlerse, o zaman Avrupa'ya gönderilen doğal gaz transitinin büyük bir bölümünü bu iki ülke kontrol etmiş olacak' görüşü savunuldu.


Rus 'Gazeta' gazetesinde, 'Kremlin'den indirimli nükleer santral satışı' başlığıyla yayımlanan haberde, Rus tarafının, nükleer elektrik santralinin inşaatıyla ilgili kararın ilkbaharda alınmasını ümit ettiği kaydedildi.


İhaleyi kazanan Atomstroyexport şirketinin Başkan Yardımcısı Timur İvanov, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, 'Başta bir kilovat elektrik enerjisinin 21 sente satılması öngörülüyordu. Daha sonra bu rakam 15,33 sente indirildi' diye konuştu.


İvanov, fiyat indiriminin projeyle ilgili analiz araştırmalarından sonra yapıldığını kaydederek, özellikle metal ve inşaat malzemesi fiyatlarının düşmesi, Türk sanayisinin inşaata katılmasından sonra elektrik fiyatının düşürüldüğünü vurguladı.


İnternet sitesi 'Gazeta.ru'da Türkiye'nin, Rusya ile ticaretin ruble ve Türk Lirası üzerinden yapılması önerisini getirdiği belirtilerek, Moskova'nın da bu öneriye karşı olmadığı kaydedildi.


Haberde, ekonomi uzmanlarının, Türkiye'nin bu önerisini istikrarsız bir seyir izleyen dolara karşı siyasi bir açıklama olarak yorumladığına işaret edildi.


Gül'ün, 'Bugün ben neden Türk Lirası veya ruble ile ticaret yapmıyoruz diye sordum. Rus tarafı da bu teklifi çok sıcak karşıladı' şeklindeki sözlerine atıfta bulunulan haberde, iki ülkenin ilgili bakanlıklarının bu konuda detaylı görüşmeleri yapmakla görevlendirildiği belirtildi.


Cumhurbaşkanı Gül ve Medvedev'in dün Kremlin'de imza attığı ortak deklarasyonda, ikili ilişkilerin sıkılaştırılması; bölgesel ve uluslararası sorunlarda ikili danışma mekanizmalarının oluşturulması; uluslararası kuruluşlara adaylıklarda karşılıklı destek; terör, uyuşturucu, silah kaçakçılığı ve uluslararası nitelikteki suçlarla mücadelede işbirliğini artırma; iki ülke çıkışlı mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımına imkan sağlayacak yasal düzenlemelerin en kısa sürede ikili anlaşmalara uygun şekilde hayata geçirilmesi; müteahhitlik alanında sağlanan işbirliğinin Soçi Olimpiyat Oyunları'nın altyapı hazırlığı çalışmalarına da aktarılması; kara, deniz ve demir yolu taşımacılığının geliştirilmesini öngören projelerin desteklenmesi ve ikili anlaşmalara uygun olarak en kısa sürede hayata geçirilmesi; enerji alanındaki işbirliğinin somut projelerle çeşitlendirilmesi; turizm, askeri ve savunma sanayisi alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve vize işlemlerinde kolaylaştırıcı çalışmaların yapılması gibi temenniler yer alıyor.


Deklarasyonda ayrıca, her iki ülkede Türk ve Rus nüfusunun giderek arttığına işaret edilerek, iki ülkedeki Türk ve Rus çocukların eğitimlerinin karşılıklı adımlarla kolaylaştırılması, bu çerçevede iki ülke eğitim bakanlıkları arasındaki işbirliğinin yoğunlaştırılması kararı alındığı kaydedildi.



15 yıl önce