|

Afgan göçmenler İran'da zor durumda

Güvenlik ve ekonomik sorunlar nedeniyle yıllar önce ülkelerini bırakıp İran'a göç eden Afganlar düşük ücretle zor işlerde çalışarak hayat mücadelesi veriyor. Göçmenler savaştan kaçtıkları için mutlu olduklarını ancak kazandıkları ücretin az olması nedeniyle masrafları zor karşılıyorlar.

Yeni Şafak
10:30 - 30/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 08:45 - 30/04/2016 Cumartesi
AA
İran'da yaşayan Afgan göçmenler kazandıkları ücretin az olması nedeniyle zor şartlar altında yaşıyorlar.
İran'da yaşayan Afgan göçmenler kazandıkları ücretin az olması nedeniyle zor şartlar altında yaşıyorlar.

Başkent Tahran'ın güneydoğusundaki Pakdeşt ilçesinde lime tuğla ocağında çalışan Afgan göçmenler yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.



Rahim Abdullah, 35 yıl önce ailesiyle Afganistan'daki savaştan kaçıp İran'a göç ettiklerinde henüz 6 yaşında olduğunu belirtti. Afgan göçmen, bugün güvenlik endişesi yaşamasa da hayat şartlarının çok zor olduğunu söyledi. "Masrafını karşılayamadığım için 11 yaşındaki oğlum Kerim'i okula gönderemedim. Lime tuğla ocağında oğlumla birlikte çalışıyoruz." diyen Abdullah, kazandıkları paranın da çok düşük olduğunu vurguladı.



"Savaştan uzak olduğumuz için mutluyuz"


Abdullah, fazla masraf yapmaktan kaçındıklarını dile getirerek, "Evimiz 5 kilometre uzaklıktaki Mamazan ilçesinde. Masraf yapmamak için evimize haftada bir kez gidebiliyoruz. Burada fabrikadaki koğuşlarda kalıyoruz. Sabah 06.00'dan 19.00'a kadar çalışıyoruz. Oğlumla birlikte günlük 45 bin tümen (yaklaşık 13 dolar) alıyoruz." ifadelerini kullandı.



İran'a 15 yıl önce göç eden Afgan Kazım Haydari (45) de tuğla ocağındaki iş zor olsa da geçim sıkıntısı nedeniyle burada çalışmak zorunda olduğunu belirtti. Haydari, "5 çocuğum var. Tuğla ocağındaki iş zor da olsa pahalılık nedeniyle burada çalışmak zorundayım. Sabah 05.00'ten 19.00'a kadar çalışıyorum. Yaklaşık 13 dolar alıyorum. Bazen tarlalarda da çalışıyorum." diye konuştu.



Afganistan'dan 17 yıl önce İran'a geldiğini belirten 60 yaşındaki Mehmet Hasan Aşuri ise sağlık durumunun günde en fazla 5-6 saat çalışmasına izin verdiğini söyledi.



"Belim ağrıdığı için daha fazla çalışamıyorum. Yevmiyem, 30 bin tümen (yaklaşık 8 dolar). Çalışma iznim olduğu halde sigortam yok. Eşim de hasta olduğu için çalışamıyor." diyen Aşuri, yaşadığı zorluklara rağmen sözlerini şöyle noktaladı: "Savaştan uzak olduğumuz için mutluyuz."



Sovyetler Birliği'nin 1979 yılında Afganistan'ı işgalinin ardından İran'a başlayan mülteci akını, iç savaş ve istikrarsızlık sebebiyle 35 yıldan bu yana devam ediyor. İran'da yaşayan yaklaşık 2,5 milyon Afgan'ın sadece 950 bininin oturma izni bulunuyor.



#İran
#Afgan
#Göçmenler
8 yıl önce