|

Afganistan'a girerseniz helak olursunuz

İngiliz gazeteci Robert Fisk, bugüne kadar Afganistan'a üç ordu girdiğini ve hepsinin helak olduğunu yazdı.

Yeni Şafak
00:00 - 16/09/2001 dimanche
Güncelleme: 20:04 - 31/08/2016 mercredi
Yeni Şafak

İngiliz The Independent gazetesi Robert Fisk, ABD ve NATO'yu Afganistan'a karşı başlatacakları herhangi bir saldırıdan dolayı uyardı. Fisk gazetedeki köşesinde yazdığı yorumda, "Afganistan'ın 1979'da Ruslar'ın Afganistan'a girişiyle Ruslar'a mezar olduğunu, 1842 ve 1893 yıllarında da Afganistan'ı iki kez işgal etmeye çalışan İngilizler'e mezar olduğunu" hatırlattı.



Fisk, 1839'da İngiliz General Elphinstone'nin 16 bin 500 asker ile Afganistan'ı işgal etmek için bu ülkeye saldırdığını ancak Elphinstone'nin Afganistan'tan kaçıp Hindistan sınırına vardığında yanında sadece birkaç İngiliz kadın kaldığını ifade etti.



"İngilizler ikinci defa 1879'da Afganistan'a girdiklerinde, Afganlılar İngilizler'e karşı büyük bir mücadele verdiler ve bu kez de binlerce İngiliz öldürüldü" diye yazan Fisk, 1880 yılındaki "Maiwand" olayına da değinerek, Afganistan'ın Kandahar şehrine yakın Hindistan'ın Bombay şehrinin Maiwand bölgesinden Afganlılar'ın İngiliz askerlerine pusu kurarak nasıl intihar saldırılarında bulunduklarını ve İngilizler'e büyük bir ders verdiklerini de anlattı.



Fisk, Afganlı bir kadının Maiwand olayında, kabilesinin savaştan geri çekildiğini duyduğunda, abasını başına geçirip, İngilizler'e karşı nasıl kahramanlık gösterip şehit olduğunu da anlattı. Fisk yazısının sonraki bölümlerinde Sovyetler'in Afganistan'a girişini ve bu ülkede nasıl bir hezimete uğradığını örneklerle açıklayarak ABD ve Batılı yönetimleri uyardı.



#Robert Fisk
#Afganistan
#ABD
il y a 23 ans