|

Afganistan'da panik

ABD'deki saldırıların ardından tüm dikkatlerin çevrildiği Afganistan'da büyük panik yaşanıyor. Başkent Kabil'deki Araplar ve BM görevlileri ülkeyi terketti, Afgan halkı savaşa hazırlanıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 14/09/2001 Cuma
Güncelleme: 14:53 - 17/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD'deki saldırıların ardından tüm dikkatlerin çevrildiği Afganistan'da büyük panik yaşanıyor. Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Arapların kentten ayrıldığı, halkın da siper kazdığı bildiriliyor. Komşu Pakistan'da ise ordu Afganistan sınırında alarma geçirildi. Kısa süreli ziyaretler çerçevesinde Afganistan'da bulunan Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliği 3. katibi Ramis Şen'in de ülkeyi terkettiği bildirildi.



Pakistan'ın ordu birliklerine, Afganistan'a yönelik muhtemel müttefik saldırısı için hazır olma emri verildiği öğrenildi. Bu arada, Pakistan'a atanan yeni Amerikan Büyükelçisi Wandy Chamberleine'in terör saldırılarını görüşmek için Pakistanlı yetkililerle biraraya geleceği haber veriliyor. Pakistan lideri Pervez Müşerref'in Amerika'ya düzenlenen saldırıların ardından bir dizi askeri toplantı düzenlediği bildirildi. Bu gelişmeler, Amerikan hükümetinin Afganistan'a, Pakistan ve Tacikistan üzerinden saldırı düzenleyebileceği yolunda yorumlanıyor.




ABD, Rusya ile Afganistan'ı görüşecek


ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin açıklamasına göre, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Richard Armitage başkanlığındaki heyet, Afganistan'a karşı izlenen politikayı Rus yetkilileriyle masaya yatıracak.



Askeri yönetimin lideri General Pervez Müşerref, terörle mücadelede ABD'ye tam bir işbirliği sözü verdi. Müşerref'in, "Pakistan'ın geçmişte olduğu gibi gelecekte de terörle mücadeleye yönelik uluslararası çabalara ilişkin işbirliğini sürdüreceği"ni söylediği bildirildi. Müşerref, ABD Başkanı George Bush ve Amerikan yönetimine terörizmle mücadelede koşulsuz işbirliğini garanti etmek istediğini söyledi. Pakistan yönetimi her ne kadar, ABD ile terörizme karşı işbirliğini kabul ettiyse de, Afganistan'a ne tür bir karşılık vereceği meçhul. Uzmanlar, Taliban Hareketi liderlerinin, Pakistan'da ve Hindistan'da her alana kök salmış Diyobend grubuyla olan ilişkileri ortada iken Pakistan'ın Afganistan'a herhangi bir saldırıyı tasvip etmesinin Pakistan'ı da karıştırabileceğini belirtiyor. Pakistan yönetimindeki üst düzey kişilerin Diyobend medresesi kökenli oldukları biliniyor. Uzmanlar, ABD'nin Pakistan'la beraber temellerini attıkları Taliban hareketinin iplerini ele geçirmek için çabaladığını da belirtiyorlar.


#Afganistan
#ABD
#Terör saldırısı
#Taliban
23 yıl önce