|

Afrika gelişiyor

ABD Başkanı Barack Obama babasının memleketi Kenya'ya ziyarette bulundu. Obama; Kıta halkı yoksulluktan kurtulmaya başladığını, gelirlerin arttığını ve orta sınıfın büyüyerek Afrika'nın geliştiğini söyledi. Akrabalarının bulunduğu köyü ziyaret edememesi üzerine, "Bir gün geleceğim, ancak gelecek sefer geri döndüğümde üzerimde takım elbise olmayabilir" dedi.

Yeni Şafak
08:46 - 26/07/2015 Pazar
Güncelleme: 05:59 - 26/07/2015 Pazar
AA

ABD Başkanı Barack Obama, Kenya'ya yaptığı ziyarette, "Kıta halkı yoksulluktan kurtulmaya başladı, gelirler artıyor ve orta sınıf büyüyor, Afrika gelişiyor" dedi.



Obama, Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ile başkent Nairobi'deki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, kendisinin 2007'de göreve gelmesinin ardından Kenya'da yaşanan şiddet olaylarından duyduğu endişeyi dile getirdi.



Kenyatta'nın, "Ülkemizde rüşvetin ortadan kaldırılması gerekiyor" açıklamasının cesaret verici olduğunu belirten Barack Obama, iki ülkenin yolsuzlukla mücadelede işbirliği yaptığını hatırlatarak, rüşvetin, ülkenin ekonomik büyümesini ve gelişmesini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.



Obama ayrıca, "Kıta halkı yoksulluktan kurtulmaya başladı, gelirler artıyor ve orta sınıf büyüyor" ifadesini kullanarak, "Afrika gelişiyor" diye konuştu.



Uhuru Kenyatta ise özellikle ülkede son dönemde "terör faaliyetleri" yürütmekle suçlanan Eş Şebab örgütüyle mücadelenin kendileri için "varoluşsal" öneme haiz olduğunu vurguladı.



ABD ile Etiyopya, Eş Şebab'a karşı mücadelede stratejik işbirliği yürütüyor. İki ülke, bu örgüte yönelik istihbarat ve askeri koordinasyon içerisinde hareket ediyor.



"Eşcinsel hakları, Kenya için bir mesele teşkil etmemektedir"


Başkan Obama, Afrika ülkelerine, eşcinsellere hukuki olarak eşit davranılması çağrısında bulunarak, "ABD'de de bir dönem kendi yönetimi altındaki insanlara yasalar karşısında eşit muamelede bulunulmadığının acı verici de olsa farkındayım. Eğer hükümet yönetimi altındaki çeşitli gruplara farklı davranırsa, bu alışkanlık yayılabilir" dedi.



Kenya Devlet Başkanı Kenyatta ise buna karşılık, "ABD ve Kenya bir çok konuda ortak görüşü paylaşıyor olsa da her konuda değil. Gey hakları, Kenya halkının büyük çoğunluğu için bir mesele teşkil etmemektedir. İnsanlara kabul etmeyecekleri inançları empoze etmek de oldukça güçtür. Hükümetimizin önünde başka öncelikli sorunlar bulunmaktadır" yanıtını verdi.



"Afrikalıların 'taraf tuttuğumu' düşünmesini istemem"


Obama, başkan olduğundan bu yana soyunun dayandığı Kenya'yı ziyaretinin gecikmesine de değinerek, "Afrikalıların 'taraf tuttuğumu' düşünmesini istemem" ifadesini kullandı.



Kenya'da akrabalarının da bulunduğu köyü bu sefer olmasa da bir gün ziyaret edeceğini belirten Başkan Obama, "Bir gün geleceğim, ancak gelecek sefer geri döndüğümde üzerimde takım elbise olmayabilir" şeklinde konuştu.



Obama, eski ABD Başkanı George W. Bush kadar Afrika ile ilgilenmediği eleştirilerine de cevap vererek, "Enerji faaliyetleri dahil bölgede yürüttüğümüz bir çok yatırımların sonuçlandırılması yıllar alabilir. Bu, başkanlar arasındaki bir güzellik yarışması değildir" değerlendirmesinde bulundu.



Ziyarete dair notlar


Barack Obama'nın ziyaretinde öncelikli olarak ekonomik işbirliği ve bölgesel güvenlik konuları ele alınırken, masaya yatırılan bir diğer konunun ise Somali merkezli Eş Şebab örgütü ile mücadele olduğu bildirildi.



Ziyareti kapsamında pazar günü Kenya halkına seslenecek olan Obama, daha sonra Etiyopya'ya geçecek. Bu ülkede de Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile bir araya gelecek Obama, gelecek salı günü de Afrika Birliği'nde konuşacak.



Görev süresi boyunca Afrika'ya 4 kez seyahat eden Obama, kıtayı en fazla ziyaret eden ABD Başkanı oldu.



Öte yandan, ziyarete dair ilgi çekici bir başka nokta ise Obama'nın cuma günü akşam saatlerinde uçağının "baba toprağı" Nairobi'ye inmesinden kısa bir süre sonra Kenya'da yaşayan bazı akrabalarıyla yemek yemesi oldu.



Yemekte Başkan Obama'nın üvey kız kardeşi Auma Obama ile üvey büyükannesi Sarah Obama da hazır bulundu.



#ABD Başkanı Barack Obama
#Kenya
#Nairobi
9 yıl önce