|

Akıncı: Rum Meclis kararı çözüm çabalarına darbedir

Rum Temsilciler Meclisi, Ocak 1950 Plesibiti’nin (Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı) tüm Rum okullarında kutlanması yönünde bir karar aldı. Karara ilişkin açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Kararı esefle karşılıyor ve kınıyorum. Alınan bu meclis kararı, 19 oyla da olsa Kıbrıs’ta çözüm çabalarına ciddi bir darbe niteliğindedir" dedi.

Yeni Şafak
14:42 - 11/02/2017 samedi
Güncelleme: 14:49 - 11/02/2017 samedi
AA
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Meclisinin aldığı "1950 yılında yapılan 'Enosis' referandumunu Rum okullarında kutlanacak bir gün haline getiren" kararı kınadı.



Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Meclisinin aldığı bu kararı Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM) gibi bir parti önermiş olsa da komitede Güney Kıbrıs'ta iktidardaki Demokratik Seferberlik Partisinin (DİSİ) de oy verdiğinin bilindiğini, genel kurulda ise sadece Emekçi Halkın İlerici Partisinin (AKEL) reddettiğini, DİSİ'nin ise çekimser kaldığının anlaşıldığını kaydetti.



Kıbrıs Türk halkında güvensizlik artacak


Alınan bu meclis kararının, 19 oyla da olsa Kıbrıs'ta çözüm çabalarına ciddi bir darbe niteliğinde olduğuna işaret eden Akıncı, açıklamada şu ifadelere yer verdi:



"1950 yılında yapılan 'Enosis' referandumunu 2017 yılında Rum okullarında kutlanacak bir gün haline getiren Kıbrıs Rum Meclisinin aldığı kararı esefle karşılıyor ve kınıyorum. Kıbrıs müzakerelerinde artık son aşamaya geldiğimiz ve siyasi düzeyde 5'li konferansın ikincisinin planlandığı bir ortamda, Güney Kıbrıs Meclisinde alınabilen bu kararla 'Enosis'in hala gündemde tutulması kabul edilebilecek bir davranış değildir. Rum gençlerine verilen çok tehlikeli bir mesaj niteliğindeki bu karar, Kıbrıs Türk halkında zaten var olan güvensizliğin daha da artmasından başka bir işe yaramayacaktır.



Rum lider Nikos Anastasiadis'in yapması gereken bu karara açıkça karşı çıkması ve Kıbrıs'ta federal çözümü desteklediğini söyleyen DİSİ'nin AKEL ile birlikte hareket ederek alınan bu kararı iptal etmesidir."




#Mustafa Akıncı
#Rum Meclisi
#Güney Kıbrıs
#Kuzey Kıbrıs
il y a 7 ans