|

Akıncı'dan 'Kıbrıs müzakereleri' bilgisi

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarına, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son duruma ilişkin bilgi verdi.

Yeni Şafak
17:56 - 16/05/2017 Salı
Güncelleme: 18:03 - 16/05/2017 Salı
AA
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarına bilgi verdi
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarına bilgi verdi

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarını, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son duruma ilişkin bilgilendirdi.

Akıncı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün, Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Yaklaşık iki saat süren toplantıda, genel başkanlara parti genel sekreterleri ve parti temsilcileri de eşlik etti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, KKTC ile Türkiye'nin müzakere sürecinde pozitif adımlar attığını, garantör ülkelerin de katılımıyla ocak ayında yapılan Cenevre zirvesinin bu yaklaşımın ürünü olduğunu belirterek Cenevre'de hedefin müzakereleri neticeye bağlamak olduğunu ancak Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan'ın bu aşamada ara talep ettiğini anlattı.

Güney Kıbrıs'ta seçim süreci şimdiden başladı

Kıbrıs Rum kesiminde Şubat 2018'de yapılacak seçime yönelik propaganda sürecinin şimdiden başladığına işaret eden Özgürgün, Rum lideri Nikos Anastasiadis'in seçimlere odaklandığı görüntüsünün verildiğini, bunun demeçlerden görülebileceğini dile getirdi.

Özgürgün, Cenevre zirvesine dönülmesi gerektiğine işaret ederek "53 yıl sonra toplanmış bir zirvenin erken terk edilmemesi gerekirdi. Kıbrıs Rum tarafının bu zirveye gitmeye niyeti yok gibi görünüyor. Beşli zirvenin, haziran ayı sonuna kadar mutlaka gerçekleştirilmesi gerekir. Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türk tarafının atmış olduğu pozitif adımlara, Türkiye ile birlikte ortaya koyduğumuz olumlu yaklaşımlara hiçbir şekilde cevap vermediği gibi şu anda da verecek gibi gözükmüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Müzakereler ilanihaye devam edemez

Müzakerelerin ilanihaye devam etmesinin mümkün olmadığına işaret eden Özgürgün, sürecin 2018 Şubat ayına kadar sürüncemede bırakılmasının ve müzakerelere yeni seçilecek Rum lideriyle devam edilmesinin kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının, haziran sonuna kadar Cenevre sürecine dönülmesi yönünde ışık görülmediği takdirde sürecin bu şekilde devam edemeyeceğini ortaya koyacak adım atması gerektiğini sözlerine ekledi.

CTP-BG Genel Başkanı Tufan Erhürman da müzakerelerle ilgili görüşme tutanakları ve Cumhurbaşkanı Akıncı'nın verdiği bilgilere bakıldığında, liderlerin son dört toplantısında hemen hemen hiçbir ilerleme kaydedilmediğinin görüldüğünü belirtti.

Kıbrıs Rum kesiminin seçime odaklandığını vurgulayan Erhürman, bu şartlar altında aynı yöntemle müzakerelere devam edilmesi halinde ilerleme beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Erhürman, müzakerelerde yeni bir metodolojiyle sürece bir tarih de koymak gerektiğine işaret ederek "Parça parça konuları görüşme şeklinde sonuç alınamayacağı, son dört toplantıda net bir şekilde ortaya çıktı. Al-ver'e müsait, konuları ilişkili bir şekilde ele alacak bir metodoloji üzerinde çalışmak gerekiyor." diye konuştu.

Anastasiadis seçmenine doğruları aktarmıyor

DP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da Rum lideri Anastasiadis'in seçmenine doğruları aktarmadığını savunarak ayrıntılarda büyük farklılıklar bulunduğunu öte yandan genel olarak geçmişe göre daha fazla birlikteliğin olduğunu, bunun gerçeklerin ortaya çıkmaya başlamasından kaynaklandığını belirtti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de müzakerelerde rutin görüşmelerin dışına çıkılması ve sonuç alıcı adımların atılması gerektiğini söyledi.

Anastasiadis'in seçim kaygılarını bir kenara bırakarak Akıncı'nın olumlu adımlarına karşılık vermesini temenni ettiklerini kaydeden Özyiğit, gerginlik ortamına neden olabilecek sondaj çalışmaları öncesinde sonuç alıcı bir aşamaya girilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, "Ekonomi
", "Avrupa Birliği"
, "Mülkiyet"
," Yönetim-Güç Paylaşımı"
, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler

" olmak üzere altı temel başlıktan oluşuyor.


#Serdar Denktaş
#Hüseyin Özgürgün
#Kıbrıs müzakereleri
#KKTC
#Cemal Özyiğit
7 yıl önce