|

Alman siyasetçinin aracına bombalı saldırı

Almanya'nı Freital'da Belediye Meclisi'nin Neonazilerle mücadelesiyle tanınan Sol Partili Grup Başkanı Michael Richter'in otomobiline bombalı saldırı düzenlendi. Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıda hedef alınan Richter; "90'lı yıllara dönüş yaşanıyor, nefret, düşmanlık artık eyleme dönüşüyor" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
16:31 - 27/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 13:42 - 27/07/2015 Pazartesi
AA

Almanya'nın doğusunda Freital'da Belediye Meclisi'nin Neonazilerle mücadelesiyle tanınan Sol Partili Grup Başkanı Michael Richter'in otomobiline bombalı saldırı düzenlendi.



Michael Richter, aşırı sağcılar tarafından düzenlendiğini tahmin ettiği saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını, gelişmelerden endişeli olduğunu söyledi.



Son dönemde mültecilere karşı gösterilerin yoğunlaştığı kentte Neonazilerle mücadelesiyle tanınan 39 yaşındaki siyasetçi Richter, "Evimdeydim. Saat 00.45'de bir patlama sesi duydum. Önce havai fişek diye düşündüm ama patlama sesi çok güçlüydü hemen arka pencereden dışarı baktım bir şey göremeyince ön pencereden dışarı baktım ve park etmiş olduğum arabamdan kara dumanlar yükseldiğini gördüm" dedi.



Richter, hemen polisi aradıklarını, çok kısa bir sürede gelen güvenlik güçlerinin bombalı saldırı şüphesiyle inceleme başlattığını anlattı.



90'lı yıllara dönüş uyarısı


Richter, saldırının failleri, kullanılan patlayıcı ve düzeneği hakkında şu aşamada somut bilgiler olmadığını ancak bir süredir aşırı sağcı çevreler tarafından hedef gösterildiğini ve sosyal medya üzerinden tehdit edildiğini aktardı.



Richter, "İşte sonuç ortada. Tehditler eyleme dönüştü. Korkutmak için yapıyorlar ama beni korkutamayacaklar, doğru bildiğim yoldan ayrılmayacağım" dedi.



Aşırı sağcı eylemlerinin nitelik değiştirdiğini, aşırı sağın daha da radikalleştiğini, şiddet dalgasına dönüştüğünü dile getiren Richter, Solingen, Lichtenhagen, Rostock, Mölln, ve Hoyerswerda'da 1990'lı yıllarda mültecileri ve Türk göçmenleri hedef alan ırkçı saldırı dalgalarını hatırlatarak, "90'lı yıllara dönüş yaşanıyor, nefret, düşmanlık artık eyleme dönüşüyor" ifadesini kullandı.



"Nefretin toplumumuzda yeri yok" diyen Richter, Saksonya eyaletinde iktidarda olan Hristiyan Demokrat Parti (CDU) hükümetini aşırı sağa karşı açık tavır almamakla eleştirdi.



Richter, ırkçı söylemlerin yurttaşların kaygısı gibi görülemeyeceğini vurgulayarak, "Hristiyan Demokratların yakın tavrı, bu görüşlere sıcak yaklaşımı kabul edilemez" dedi.



Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Federal Hükümetin, emniyet ve istihbarat teşkilatlarının artık gözlerini açmasını isteyen Richter, "Artık yeter. Çok geç olmadan, insanlar öldürülmeden gerçeklerle yüzleşin, harekete geçin" diye konuştu.



"Saksonya'da terör sorunumuz var"


Saskonya eyaletinde muhalefette olan Sol Parti'nin lideri Antje Feiks de İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA'nın son aylarda mülteci ve göçmenleri hedef alan kampanyalarını anımsatarak, "Irkçılık tetikleniyor, insanlar şiddete başvurmaya teşvik ediliyor, hatta meşrulaştırılıyor. PEGIDA'nın çağırdığı ruh geldi. Artık tartışma götürmez gerçek şu, Saksonya'da terör sorunumuz var" dedi.



Aşırı sağcı şiddet tırmanıyor


Cuma akşamı Thüringen eyaletinin Greitz kentinde 4 Suriyeli sığınmacı uğradıkları saldırıda yaralanırken, aynı akşam Dresden kentinde Bremerstrasse'deki çadır kent aşırı sağcıların saldırısına hedef oldu.



Pazar akşamı yine aynı kentte bir mülteci yurduna saldırı düzenlendi. Yurdu taş yağmuruna tutan aşırı sağcılar camları kırdı.



Dün akşam Brandenburg'da mülteci bir ailenin oturduğu evin kapısı ateşe verildi. Dumanı fark eden, yanık kokusu alan iki çocuk sahibi 24 yaşındaki kadının eşini uyandırması üzerine yangının söndürülebildiği açıklandı.



#almanya
#Sol Partili Grup Başkanı Michael Richter
#bombalı saldırı
9 yıl önce