|

Almanya-ABD gerilimi tırmanıyor

ABD Başkanı Trump’ın katıldığı NATO ve G-7 zirveleri sonrası Almanya’nın tepkisi dinmiyor. Merkel’in “Avrupa kendi kaderini eline almalı” sözünden sonra, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in de hedefinde Trump vardı. Gabriel , ABD Başkanı’nı, Batı ittifakını zayıflatmak ve Avrupa barışını riske atmakla itham etti.

Yeni Şafak
04:00 - 31/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:46 - 31/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ve ABD Başkanı Donald Trump
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ve ABD Başkanı Donald Trump

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ABD Başkanı Donald Trump başta olmak üzere, Brexit nedeniyle İngiltere’yi eleştiren ve “güvenilir ortak değiller” sözünden sonra bayrağı ülkenin Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel aldı. Pazartesi günü açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Trump’a yüklenerek, ABD Başkanı’nı “dar görüşlü” politikalarıyla, “Batı ittifakını zayıflatmakla” ve Avrupa’nın çıkarlarına zarar vermekle itham etti.

BATI İTTİFAKI
ZAYIFLIYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Merkel kadar diplomatik davranmayarak, iklim tartışmaları, silah satışı ve Ortadoğu’daki rolü nedeniyle açıkça ABD Başkanı Trump’ı hedef aldı. Gabriel, “her kim iklim değişimini hızlandırıyor, çevrenin korunmasını zayıflatıyor, çatışma alanlarına daha fazla silah satıyor ve dini çatışmalara siyasi çözümü istemiyorsa Avrupa barışını riske atıyordur” ifadelerini kullanarak, direkt olarak ABD Başkanı’nın Suudi Arabistan, İsrail ve Avrupa ziyaretlerini hedef aldı. Gabriel, sözlerine “ABD hükümetinin dar görüşlü politikaları, Avrupa Birliği’nin çıkarları aleyhine çalışıyor” vurgusuyla devam ederek, bunun sonucunun “Batı ittifakının küçülmesi hiç değilse zayıflaması” anlamına geldiğini savundu. Donald Trump ilk yurt dışı ziyaretini yaptığı Suudi Arabistan’da 110 milyar dolarlık silah satışına imza atmıştı. Trump, Brüksel’de katıldığı NATO zirvesinde ise başta Almanya olmak üzer ittifakın üyelerini savunma harcamalarını artırmamakla itham etmişti.

AVRUPA DİPLOMASİDE AKTİF OLMALI

Öte yandan Almanya Başbakanı Merkel, dün Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, Avrupa’nın uluslararası siyasette diplomatik anlamda daha aktif olması gerektiğine vurgu yaptı. Merkel, “Avrupa’nın kaderini eline alması” sözlerinin arkasında durduğunu belirterek, Hindistan’la ilişkileri geliştirmenin Atlantik ötesi ilişkilere bir alternatif olmadığını belirtti.

Tehdit gibi
tweet

ABD Başkanı Donald Trump’tan Almanya’ya cevap Twitter’dan geldi. Trump, Merkel’e kişisel Twitter hesabından cevap vererek, “Almanya’yla ÇOK BÜYÜK bir ticaret açığımız var. Ayrıca NATO & orduya harcamaları gerekenden çok daha azını harcıyorlar. ABD için çok kötü. Bu değişecek” ifadelerini kullandı. Trump’ın attığı bu tweet tehdit olarak algılandı.

May: Avrupa’dan
ayrılmıyoruz

İngiltere Başbakanı Theresa May, Merkel’in gündeme bomba gibi düşen sözlerine, “Avrupa Birliği’nden ayrılıyoruz, Avrupa’dan değil” cevabını verdi. Theresa May, katıldığı bir televizyon programında, Merkel’in ABD ve İngiltere’yi hedefe koyan sözlerine ilişkin görüşü sorulduğunda, “Biz Avrupa’dan ayrılmıyoruz, Avrupa Birliği’nden ayrılıyoruz. AB’deki diğer 27 ülkeyle derin ve özel ortaklığımızı devam ettirmek istiyoruz. Avrupa’nın geri kalanıyla işbirliğine bağlı kalalacağız” değerlendirmesinde bulundu.

#ABD
#Almanya
#Gerilim
7 yıl önce