|

Almanya'da ırkçı tehlike: AfD

Almanya'da geçtiğimiz günlerde yapılan yerel seçimlerde Başbakan Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) oy kaybetti. İslam karşıtı ve göçmen düşmanı ırkçı AfD partisinin yükseldiği seçim sonuçları, Almanya için yeni bir ırkçı tehlikenin kapıda olduğunu gösterdi.

Yeni Şafak
09:56 - 20/09/2016 Salı
Güncelleme: 12:49 - 20/09/2016 Salı
Yeni Şafak
Almanya için Alternatif Partisi (AfD) lideri Frauke Petry ile Nazi Almanya'sının lideri Adolf Hitler'in ırkçı ve göçmen karşıtı politikaları benzerlik gösteriyor.
Almanya için Alternatif Partisi (AfD) lideri Frauke Petry ile Nazi Almanya'sının lideri Adolf Hitler'in ırkçı ve göçmen karşıtı politikaları benzerlik gösteriyor.

Almanya'nın Berlin eyaletinde yapılan eyalet meclisi seçimlerini oy kaybına uğramasına rağmen Sosyal Demokrat Parti (SPD) kazandı.



Berlin seçim kurulu tarafından açıklanan geçici resmi sonuçlara göre, SPD eyalet meclisi seçimlerinde oyların yüzde 21,6'sını alarak birinci parti oldu. SPD 2011'deki Berlin Eyalet Meclisi seçimlerine göre yüzde 6,7 oranında oy kaybetti.



Merkel'in partisi oy kaybetti


Almanya Başbakanı Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) bir önceki seçime göre yüzde 5,7 oranında oy kaybederek yüzde 17,6'da kaldı.





Irkçı parti üçüncü parti olma yolunda


Almanya'da Eylül 2017'de genel seçimler yapılacak ve kamuoyu araştırmaları AfD'nin ülke çapında üçüncü parti olma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Irkçı AfD'nin siyaseti, 82 yıl önce Almanya'nın başına gelerek ırkçı politikalarıyla tanınan Adolf Hitler'in politikalarını anımsatıyor.



İslam'a karşı genel düşmanlığı artırıyor


AfD'nin birçok eyalette meclise girmesini yorumlayan ve Berlin'de yayımlanan Der Tagesspiegel gazetesi ise vatandaşların bilgisiz ve yabancılara karşı önyargılı olmalarının, İslam'a karşı genel düşmanlığı artırdığını ve bu ruh halinin AfD ile hesaplaşmayı engellediğini öne sürdü.



  • AfD nasıl kuruldu?
  • AfD, 2013'te Euro Bölgesi'ndeki kurtarma paketlerine tepki amacıyla kuruldu. 2014'de Avrupa Parlamentosu'na iki milletvekili gönderdi. Aynı yıl Almanya'da eyalet meclislerinde de temsil edilmeye başlandı. Parti, kendilerini Avrupa'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Hareketi (Pegida) olarak tanımlayan oluşumla dayanışma içinde oldu.
  • Temmuz 2015'e dek partinin sözcüleri Bernd Lucke, Frauke Petry ve Konrad Adam'dı. Aylar süren parti içi iktidar mücadelesinin ardından Frauke Petry ve Jörg Meuthen eş genel başkan seçildi.

Parti programını ancak bu yıl netleştiren AfD bu nedenle uzun süre 'Somut bir çizgisi olmadığı' gerekçesiyle eleştirildi. Önce Euro karşıtı söylemiyle ortaya çıkan AfD artık kamuoyunda İslam, mülteciler, güvenlik gibi kamuoyunun gündeminde olan konulara yönelerek, karşı olduğunu açıkça beyan ediyor.



Mültecilere 'Hoşgeldin' kampanyasına sert tepki


AfD mülteci krizi sırasında Almanya'da mültecilere yönelik 'hoşgeldin' kampanyasına sert bir biçimde karşı çıktı. Başbakan Merkel'in izlediği mülteci politikasını sert bir biçimde eleştirdi. Kamuoyunda da geniş destek buldu. Bu da ırkçı partilerin yükselişte olduğu Avrupa ülkelerinde halkın da mültecilere ve ırkçılığa bakış açısını göstermiş oluyor.



Siyaset bilimcilere göre Hristiyan Birlik Partileri'nden daha sağda duran bir parti AfD. 'Sağ popülist' olarak nitelendiriliyor. Ancak İslam ve yabancı karşıtı açıklamaları nedeniyle partiyi 'Aşırı sağcı' diye tanımlayanlar da var.











#Almanya için Alternatif
#AfD
#Almanya
#Seçim
8 yıl önce