|

Almanya'da seçim depremi: Hükümet kurulmadan bıraktı!

Almanya'daki seçimlerde 3. olarak parlamentoya girmeye hak kazanan, aşırı sağcı AfD'nin lideri Frauke Petry istifa etti. AfD'nin seçim sonuçları, 'Naziler İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez Almanya parlamentosuna girdi' ifadeleriyle yorumlanmıştı.

Yeni Şafak
14:09 - 26/09/2017 Salı
Güncelleme: 14:14 - 26/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Frauke Petry
Frauke Petry

Almanya'da İslam ve Türk düşmanı olan Almanya için Alternatif (AfD) oylarını yüzde 4,8'den yüzde 13.5'e çıkararak ilk kez meclise girme hakkına sahip oldu. AFD'nin zaferle çıkması, Naziler 'İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez Almanya parlamentosu'na girdi' yorumlarına sebep oldu.

Almanya'daki seçimlerde 3. olarak parlamentoya girmeye hak kazanan, aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisinin (AfD) lideri Frauke Petry istifa etti.

1,5 Milyon seçmeni olan Almanya 19. Federal Parlamento seçimini gerçekleştirdi ve 709 parlamenter seçildi. Katılım oranı son seçime oranla %3,5 artış göstererek %76,2’ye ulaştı.


AfD nasıl kuruldu?

AfD, 2013'te Euro Bölgesi'ndeki kurtarma paketlerine tepki amacıyla kuruldu. 2014'de Avrupa Parlamentosu'na iki milletvekili gönderdi. Aynı yıl Almanya'da eyalet meclislerinde de temsil edilmeye başlandı. Parti, kendilerini Avrupa'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Hareketi (Pegida) olarak tanımlayan oluşumla dayanışma içinde oldu.

Temmuz 2015'e dek partinin sözcüleri Bernd Lucke, Frauke Petry ve Konrad Adam'dı. Aylar süren parti içi iktidar mücadelesinin ardından Frauke Petry ve Jörg Meuthen eş genel başkan seçildi.


#Frauke Petry
#Almanya
7 yıl önce