|

Ankara İsrail adına lobi yapıyor

Güney Afrika'da devam eden Irkçılık Konferansı'na katılan Türk heyeti, İsrail aleyhine çıkabilecek sert kararları engellemeye çalışıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 2/09/2001 Pazar
Güncelleme: 18:12 - 25/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Güney Afrika'nın Durban kentinde devam eden Irkçılıkla Mücadele Konferansı'na katılan delegeler, dün Ortadoğu'daki ırkçılık suçlamaları üzerinde yoğunlaştılar. Toplantılara katılan Türk heyeti ise İsrail'e yönelik sert tepkileri yumuşatmaya çalışıyor. Türkiye birçok uluslararası toplantıda olduğu gibi Irkçılık Konferansı'nda da İsrail'e yönelen eleştirileri göğüslemeye, İsrail'in ırkçı devlet ilan edilmesi ihtimaline karşı ortamı yumuşatmaya çalışıyor.



Konferans çerçevesinde Parlamentolararası Birlik (PAB) tarafından düzenlenecek parlamenterler toplantısında Türkiye'yi, PAB Türk Grubu Başkanı ANAP İstanbul Milletvekili Cavit Kavak temsil ediyor. Kavak, "Konferansın taslak bildirisi konusunda Kuzey ile Güney ve ABD-İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki derin görüş ayrılıklarını giderek için Cenevre'de yapılan hazırlık toplantısında olumlu gelişmeler sağlandığını, ancak üzerinde görüş farklılığı süren konuların Durban'da müzakere edilmesine karar verildiğini" söyledi. Kavak, heyetin konferansın belirlenen amaçlarından saptırılmaması yönünde çaba gösterdiğini kaydetti.



Çeşitli ülkelerin temsilcileri dün sabah konferansta dinleyicilere hitap ederken, konferans komiteleri ise 8 günlük konferansın sonunda yayınlanacak sonuç bildirisinin söylemi üzerinde çalışmalarını sürdürdü. Arap Birliği delegeleri de nihai bildiri üzerindeki tutumlarını koordine etmek için biraraya geldiler. Arap Birliği Genel Sekreteri Amd Musa, İsrail'in Filistinliler'e karşı tutumunun kınanması ve nazi soykırımının tanınması konularının müzakereye açık olduğunu söyledi. Sonuç bildirisine, bazı bölümleri anti-semitik olduğu gerekçesiyle karşı çıkan Beyaz Saray, bildiriden İsrail'i kınayan maddelerin çıkartılmaması halinde Amerikan heyetinin konferansı terkedeceğini bildirdi.


#Güney Afrika
#Irkçılık Konferansı
#Türkiye
#İsrail
23 yıl önce