|

Arakanlı Müslümanlar Kofi Annan'dan memnun

Myanmar'da eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın başkanlığını yaptığı Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) Danışma Komisyonu'nun bölgeyi ziyaret etmesi, Müslüman toplum liderleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yeni Şafak
11:06 - 8/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:28 - 8/09/2016 Perşembe
AA

Arakanlı Müslümanlar ve toplum liderleri, Kofi Annan ve beraberindeki heyetin bölgeyi ziyaretinin ayrımcılığı ve şiddeti sonlandırmaya katkıda bulunacağını belirtti.



Aung Mingalar bölge şefi Aung Thein, komisyon üyelerinin Arakan'ın geleceği ile ilgili görüş alışverişi yaptıklarını ve tüm taraflardan katkı beklediklerini kaydetti.



Mingalar, "Komisyona güveniyoruz. Bize yardım etmeye çalışan tüm organizasyonlara güveniyor ve görüşmekten mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.



Bir başka bölge şefi Hla Kyaw da Annan'ın heyetine güvendiğini söyleyerek, "Komisyonda Müslüman ve Budistlerin temsil edilmesi adil bir yaklaşım. Eskisi gibi tekrar birlikte kardeş olarak yaşamak istiyoruz." ifadelerini kullandı. Çatışmalar dolayısıyla dört yılı aşkın bir süredir zorluk içinde yaşadıklarını kaydeden Kyaw, Kofi Annan ve Danışma Komisyonu'nun Arakanlı Müslümanların içinde bulunduğu "karmaşık" durumu çözeceğinden umutlu olduğunu belirtti.



Arakan'daki Aung Mingalar Kampı'ndan 46 yaşındaki Ahmed Maung Sein, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır tel örgülerle kaplı tahta parmaklıklar arkasında ev hapsinde yaşarmışcasına zor günler geçirdiklerini ve her türlü yardıma muhtaç olduklarını dile getirdi.



Huzurlu ve barışçıl bir ortam istediklerini söyleyen Maung Sein, "Ailemi insani yardımlara dayanarak değil, çalışarak geçindirmek istiyorum." diye konuştu.



İnsan hakları derneklerinden ziyarete destek

Bu arada İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya'dan Sorumlu Direktör Yardımcısı Phil Robertson, yabancıların katılımı olmadan komisyonun inanılırlığının uluslararası toplum ve bağışçıların gözünde sınırlı olacağını ve Suu Çii hükümetinin de bunun farkında olduğunu belirtti.



Robertson, Myanmar hükümetinin Annan'ı komisyon başkanlığına seçmekle, Arakan'daki şiddet ve ayrımcılığın çözümü yönünde ilk kez heyecan verici bir adım attığını kaydetti.



Komisyonun kurulmasını "ilk ve önemli" bir adım olarak niteleyen Robertson, "Daha da önemli olan, hükümetin elde edilen sonuçlara yönelik siyasi açıdan katkı sağlaması." dedi.



BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da 30 Ağustos'ta Myanmar'ın başkenti Nepido'da düzenlediği basın toplantısında Myanmar hükümetinin attığı cüretkar adımlardan dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirmişti. Arakan'ın umudu ve huzuru hakkettiğini vurgulayan Ban, "Diğer yerlerde olduğu gibi, Arakan halkı da umutlu ve onurlu bir geleceğe ihtiyaç duyuyor." ifadelerini kullanmıştı.



Öte yandan, Annan ve heyetinin ziyareti, havalimanında milliyetçi bir grup tarafından protesto edildi. Ellerinde "Kofi Annan liderliğindeki komisyona hayır" afişleriyle sloganlar atan göstericiler, yabancıların müdahalesine karşı olduklarını belirtti. Arakan Milliyetçi Örgütü lideri Tin Htoo, ziyareti Myanmar'ın iç işlerine müdahale olarak gördüklerini kaydederek, "Her ne kadar Annan'a saygı duysak da tarihimizi ve bakış açımızı bilmeyen ve Burmalı olmayanların komisyonda olmasını istemiyoruz." diye konuştu.



Arakanlı Müslümanlar Danışma Komisyonunun kurulması, Suu Çii'nin Budist gruplar tarafından sert bir dille eleştirilmesine de sebep oldu.



Sert tartışmaların yaşandığı meclis oturumunda birçok muhalefet milletvekili, Suu Çii'yi devletin egemenliğine zarar vermekle suçladı.



Arakan'a iki günlük ziyarette bulunan komisyonun, Aung Mingalar bölgesi ve Thetkabyin köyündeki kampları ziyaretine medya mensuplarının katılmasına izin verilmedi.



Suu Çii'nin ofisinden 24 Ağustos'ta yapılan açıklamada, "bölgedeki uzatmalı konuların çözümü için" dokuz üyeli bir danışma komisyonu kurmak üzere Kofi Annan Vakfı ile anlaşma imzalanacağı belirtilmişti. Ganalı diplomat Annan'ın başkanlığını yürüttüğü komisyonda, temel hizmetlere erişim, temel hakların güvence altına alınması ve sorunlu eyaletlerdeki halkın güvenliği, insani konular ile kalkınmanın ele alınacağı kaydedilmişti. Komisyonun, istişareler sonrasında elde ettiği bulgular konusunda Myanmar hükümetine tavsiyelerini sunması ve bir yıl içinde konuyla ilgili raporunu yayımlaması bekleniyor.



Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Olaylarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.



Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. BM'nin, "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul ettiği Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.



Arakanlı Müslümanlar, önceki Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyordu.



#Arakanlı Müslümanlar
#Birleşmiş Milletler
#Kofi Annan
#Myanmar
8 yıl önce
default-profile-img