|

Arakanlılar için oluşturulan komisyona sürpriz isim

Myanmar'da, ülkedeki Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) konusunu görüşmek üzere oluşturulacak danışma komisyonunun başkanlığını Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yapmasına karar verildi.

Yeni Şafak
12:45 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:53 - 24/08/2016 Çarşamba
AA

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin ofisinden yapılan açıklamada, "bölgedeki uzatmalı konuların çözümü için" dokuz üyeli bir danışma komisyonu kurmak üzere Kofi Annan Vakfı ile anlaşma imzalanacağı belirtildi.



Üç yabancı, altı yerli uzmandan oluşacak komisyonun, bölgedeki sorunlara mümkün olan en iyi çözümleri bulmak için ilgili tüm paydaşların, uluslararası uzmanların ve yabancı devlet adamlarının görüşlerinin alınacağı toplantılar düzenleyeceği bildirildi.



Komisyon birçok alanda inceleme yapacak

Ganalı diplomat Kofi Annan'ın başkanlığını yürüteceği komisyonda, temel hizmetlere erişim, temel hakların güvence altına alınması ve sorunlu eyaletlerdeki halkın güvenliği, insani konular ile kalkınmanın ele alınacağı kaydedildi. Arakan eyaletinin gelişiminin teşvik edilmesiyle ilgili konuların görüşüleceği komisyon toplantısının, yurt dışında mülteci statüsü kazanmaya çalışan kişilerin geçmişi dahil, konunun uluslararası yönlerini de inceleyeceği vurgulandı.



Komisyonun, geniş istişareler sonrasında, devlet danışmanı aracılığıyla Myanmar hükümetine elde ettiği bulgular ile tavsiyelerini sunması ve bir yıl içinde konuyla ilgili raporunu yayımlaması bekleniyor.



Rohingyaların dramı yıllardır sürüyor

Suu Çii ve BM Myanmar İnsan Hakları Raportörü Yanghee Lee, Rohingyalar konusunu görüşmek üzere 21 Haziran'da bir araya gelmişti. BM'nin eylül ayındaki 71'inci genel kuruluna sunulacak bir rapor hazırlamak için Myanmar'da bulunan Lee'nin, Su Çii ile yaptığı toplantıda, ağırlıklı olarak Arakanlı Müslümanlar konuşulmuştu.



Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Aung Lin, toplantının ardından hükümetin, Arakanlı Müslümanlar için "Rohingya ya da Bengali" ifadeleri yerine "Arakanlı Müslüman toplumu" ifadesini tercih ettiğini duyurmuştu.



Arakan Ulusal Partisi (ANP) de görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, hükümetin "Arakan Müslüman toplumu" ifadesini kullanmasının kabul edilemez olduğunu ve gayriresmi Bangladeşli mültecilik gerçeğini yansıtmadığını belirtmişti. Açıklamada, bu nitelendirmenin, Arakanlı Müslümanların "Bangladeşli kökenlerini unutturduğu ve bu kişileri Arakan yerlisi olarak tanımladığı" iddiasına yer verilmişti.Parti, Lee'nin ANP yetkilileriyle görüşme talebini reddetmişti.



Ordu destekli Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP), 23 Haziran'da hükümetin Rohingyalar için önerdiği "Arakanlı Müslüman toplumu" ifadesini kullanmayacağını duyurmuştu.



Myanmar'da geçen kasım ayında düzenlenen genel seçimlerde Arakan eyalet meclisindeki sandalyelerin çoğunluğunu kazanan ANP, Rohingyaların eski hükümetlerde olduğu gibi "Bengali" veya "Çittagonlu" olarak anılmasını istiyor.



Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Olaylarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.



Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. BM'nin, "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul ettiği Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.



Arakanlı Müslümanlar, önceki Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyordu.

















#Kofi Annan
#Myanmar
#Rohingyalar
8 yıl önce