|

Avrupa alarma geçti

Avrupa’nın iki üst düzey terörle mücadele birimi yetkilisinden DEAŞ’a ilişkin dikkat çeken açıklamalar geldi. AB Terörle Mücadele Koordinatörü Kerchove 1500 DEAŞ’lı’nın Avrupa’ya döndüğünü açıkladı. Öte yandan MI5 Başkanı Parker da DEAŞ saflarına katılan İngiliz vatandaşlarından 600 kadarının ülkeye geri döndüğünü belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:06 - 19/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Suriye ve Irak’ta terör örgütü DEAŞ saflarında savaşan bin 500 kişinin, Avrupa ülkelerine döndü
Suriye ve Irak’ta terör örgütü DEAŞ saflarında savaşan bin 500 kişinin, Avrupa ülkelerine döndü

Avrupa Birliği (AB) Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, Suriye ve Irak’ta terör örgütü DEAŞ saflarında savaşan bin 500 kişinin, Avrupa ülkelerine döndüğünü söyledi. Tunus’ta temaslarda bulunan Kerchove, “DEAŞ’a bağlı Avrupalı savaşçıların dönüşleri nedeniyle büyüyen sorunların üstesinden gelmek amacıyla Avrupa’nın sınırını koruması ve gereken önlemleri alması gerektiğini” vurguladı. Öte yandan İngiltere iç istihbarat servisi MI5’ın başkanı Andrew Parker’dan da dikkat çeken bir açıklama geldi. Parker, ülkesini büyük bir terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, İngiltere’den DEAŞ saflarına katılmak için Suriye ve Irak’a giden 800’den fazla kişiden 130’unun öldüğünü belirtirken, ülkeye geri dönenlerin ise bir “risk değerlendirmesinden” geçirildiğini savundu.

SINIRLARI KORUYALIM

Avrupa, DEAŞ terör örgütünün Irak ve Suriye'de çöküşe geçmesiyle, örgütten koparak ülkelerine dönen militanları nasıl yöneteceğine dair çözüm arayışında. AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, şimdiye kadar DEAŞ saflarında bulunan 1500 kişinin Avrupa’daki ülkelerine geri döndüğünü açıkladı. Kerchove Tunus ziyaretinde yaptığı açıklamada, “DEAŞ’a bağlı Avrupalı savaşçıların dönüşleri nedeniyle büyüyen sorunların üstesinden gelmek amacıyla Avrupa, sınırını korumalı ve gereken önlemleri almalı” ifadelerini kullandı.

TERÖR TELLALI

Avrupa’da bir başka dikkat çeken açıklama da İngiltere iç istihbarat servisi MI5’in Başkanı Andrew Parker’dan geldi. Londra’da katıldığı bir etkinlikte medyaya konuşan MI5 başkanı Parker, 34 yıllık kariyeri boyunca 2017’yi temposu en yüksek yıl olarak değerlendirirken, “Bugün çok daha fazla terörist etkinlik, çok daha hızlı biçimde gelişiyor ve bunları teşhis etmek de daha zor” ifadelerini kullandı. Parker, İngiltere’den DEAŞ saflarına katılan 800 kişiden 130’unun öldüğünü geri kalanların ise ülkeye geri döndüklerini de belirtirken, söz konusu kişilerle ilgili “risk değerlendirmesinden” geçirildiğini belirtmesi dikkat çekti. MI5 Başkanı dört bin kişilik kadroyla çalıştıklarını belirterek her terör eylemini engellemenin mümkün olmadığını da savundu. Andrew Parker daha önce de Guardian gazetesine benzer açıklamalarda bulunmuş, açıklamaların hemen ertesinde ilki 22 Mart’ta olmak üzere ülkede 5 terör saldırısı yaşanırken, toplam 36 kişi hayatını kaybetmişti. 

#Avrupa
#DEAŞ
#Terör
6 yıl önce