|

Avrupa’da sinir harbi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ziyareti ile Türk dış politikasının hareket alanını genişletmesi Alman siyasetini sarstı. Türkiye’nin Avrupa ve NATO’ya muhtaç olduğunu ileri süren Alman siyasetçiler, Rusya ile ilişkinin taktik düzeyde kalmasını diliyor. Ankara'nın önemini keşfeden Alman Dışişleri Bakanı Steinmeir ise Suriye’de Türkiye’siz bir çözümün mümkün olmadığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:38 - 9/08/2016 Salı
Yeni Şafak

Türkiye'yi terör örgütü IŞİD ile mücadelede yalnız bırakıp 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından FETÖ'cü teröristlerin sözde haklarını savunan Avrupa Birliği (AB), Erdoğan-Putin görüşmesinden sonra Avrupa ve NATO hatırlatmasında bulunuyor. Türk dış politikasında esaslı bir değişimi temsil eden Erdoğan'ın Rusya'ya ziyareti karşısında baskı altında kalan Alman siyasetçi ve uzmanlar, Türkiye'nin AB ve NATO'ya ihtiyacı olduğunu, Rusya ile yakınlaşmanın sadece taktiksel bir nitelik taşıdığını ileri sürdü. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya arasındaki yakınlaşmanın kötü bir gelişme olmadığını beliterek “Ancak bu ilişkinin, Rusya'nın Türkiye'ye alternatif bir güvenlik ortaklığı sunacak kadar sıkı olacağına inanmıyorum. Türkiye çok önemli bir NATO ortağıdır ve öyle de kalmalıdır'' diye konuştu.



ŞİMDİ Mİ HATIRLADIN?


Steinmeier, diğer ülkelerin Suriye'deki rolleri konusunda, “Suriye'deki iç savaşın çözümü Moskova'sız mümkün değildir, aynı şekilde Türkiye'siz, İran'sız ve Suudi Arabistan'sız da'' ifadelerini kullandı. Deutschlandfunk radyosuna konuşan Almanya'nın Rusya ve Doğu Avrupa ilişkilerinden sorumlu özel temsilcisi Gernot Erler, Türkiye ile Rusya'nın Avrupa'ya karşı bir ittifaka girişeceğine inanmadığını söyledi.



'RUSYA ALTERNATİF OLAMAZ'


Avrupa Parlamentosu'nun Hür Demokrat Partili Başkan Yardımcısı Alexander Graf ise Funke Mediengruppe'ya yaptığı açıklamada Türkiye'nin Batı ile bağlarını koparmaya yöneldiği yorumlarına katılmadığını kaydetti. Graf, “Rusya, Türkiye'nin Avrupa yönelimine bir alternatif değil. Erdoğan, Putin'i daha farklı hareket edebileceğini göstermek için ziyaret ediyor. Ancak ülkesinin güvenliğinin teminatı için de NATO'ya ihtiyacı var” iddiasında bulundu. Alman Sosyal Demokrat Parti'den Dış Politika uzmanı federal meclis milletvekili Niels Annen ise Ankara ile diyalogun sürdürülmesinin önemine değinerek, Türkiye'nin yüzünü NATO'dan Putin'e dönmesinin Almanya'nın çıkarına olmadığını vurguladı.



Dünya için iyi karar!






Sovyetler Birliği eski Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinin iki ülke ve dünya siyaseti adına yararlı olacağını söyledi. Diyalog kurmaya çalışan ve işbirliği yolları arayan Türkiye ve Rusya liderlerinin doğru hareket ettiğini belirten Gorbaçov, Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada “Putin ve Erdoğan'ın görüşmeye karar vererek çok doğru yaptığını düşünüyorum. Adım adım diyalog kurulması ve işbirliği yolu bulunması gerek. Ayrıca hem Türkiye, hem biz hem de dünya politikası adına çok yararlı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.



Avrupa'yı yıkıcı etkiler






İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Türkiye'nin sığınmacı anlaşmasını iptal etmesi durumunda bunun bütün Avrupa için yıkıcı etkisi olacağını söyledi. İtalya'nın önde gelen gazetelerinden La Repubblica'ya konuşan Alfano, AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın önemine dikkat çekerek “Eğer Türkiye kapıları açarsa bu bütün Avrupa için yıkıcı olur. Bu açık” ifadelerini kullandı. Türkiye'nin topraklarında milyonlarca göçmeni ağırladığını hatırlatan Alfano, göç konusunun diplomatik ilişkilerde zorlu bir baskı aracı olabileceğini ifade etti. Öte yandan Alfano, İtalya-Fransa sınırındaki Ventimiglia kasabasında son günlerde yaşanan sığınmacı gerginliğinde de Fransa ile iyi bir işbirliği örneği sergilediklerini belirtti. Geçtiğimiz günlerde bir grup göçmen Ventimiglia'dan yüzerek Fransa'ya geçmiş, daha sonra Fransız polisi göçmenleri otobüsle geri göndermişti.





#NATO
#Dış politika
8 yıl önce