|

Avrupa'nın geleceği oylanıyor

Fransa, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için bugün sandık başına gidiyor. Seçim yarışı, “Yürüyüş” hareketi lideri Emmanuel Macron ve Fransız faşizminin simgesi Marine Le Pen arasında geçecek. Yarışta AB karşıtı Le Pen’in süpriz bir çıkış yapması, seçimleri nefesini tutarak izleyen Avrupa Birliği’nin geleceğini sarsma potansiyeli taşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2017 Pazar
Güncelleme: 07:08 - 7/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
Avrupa'nın geleceği oylanıyor​
Avrupa'nın geleceği oylanıyor​

Fransa’da 23 Nisan’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 23,9 oranında oy alarak seçimden birinci çıkan ‘En Marche’ (Yürüyüş) hareketinin lideri Emmanuel Macron ile yüzde 21,4’lük oy oranıyla ikinci olan aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen bugün Elysee Sarayı için yarışacak. Ülkenin kaderini belirleyecek seçimde, AB ile ilişkilerin gelişmesini destekleyen Emmanuel Macron’un kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. İlk tur sonuçlarında yanılmayan kamuoyu yoklamalarında, bu sefer Macron’un yüzde 62 oy oranına ulaştığı tahmin ediliyor.

Aşırı sağ merkezde

Fransa’da aşırı sağcı aday Marine Le Pen’in seçimlerin ikinci turuna kalması ve babasının 2002 yılında elde ettiği benzer başarı sonrası yaşanan infiali oluşturmaması, Ulusal Cephe’nin giderek merkeze yerleştiğini gösteriyor. Macron’un Le Pen’e karşı yüzde 20’ye kadar ulaşabilecek bir farkla kazanması bekleniyor. Ancak bu bile Le Pen’in, 2002’de babasının aldığı oyların iki katına ulaşması anlamına geliyor. Partinin kurucusu Jean-Marie Le Pen de 2002 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sol cephedeki kayıtsızlık ve düzenin seçkinlerine karşı protesto oyları sayesinde ikinci tura kalmış ve Jacques Chirac’a karşı yarışmıştı. Fransa için manşetler “Utanç” diye atılmıştı. Le Pen’in ikinci turdaki zaferine Fransızların şok olmaması, aşırı sağın Fransa ana akım siyasetinde kök saldığı yorumuna neden oluyor.

AB’de nefesler tutuldu

Cumhurbaşkanlığı seçiminde AB’nin geleceği de oylanacak. AB ile ilişkilerin gelişmesini destekleyen Macron, Avrupa bölgesine bütçe ayrılmasını ve özel Ekonomi Bakanı atanmasını savunuyor. Yürüyüş'ün lideri, AB karşıtı fikirlerle mücadele için kampanya başlatmayı ve yenilenmiş bir Avrupa politikası oluşturmayı istiyor. Seçim kampanyası boyunca Fransa’nın avro bölgesinden ayrılması gerektiğini söyleyen Le Pen, Fransa’nın AB’den ayrılması için referandum yapmayı vadediyor. Avronun öldüğünü söyleyen Le Pen, eski para birimi franka dönmeyi ve frankın ticari para birimi olmasını savunuyor. Le Pen, AB ile müzakerelerin zaman alabileceğini belirtiyor.

Fransa bölündü

Fransız siyaset bilimciler Le Pen’in Fransa’yı iki kutba böldüğünü söylüyor. Science Po Üniversitesi’nden Pascal Perrineau, Macron ve Le Pen arasındaki ikinci tur seçimi 21. yüzyılın ayrışması olarak değerlendirdi. Perrineau “Artık iki Fransa var: Bir tarafta işlerin iyi gittiği kozmopolit Fransa, diğer tarafta da kimliğinden endişe eden ve işsizlikten kıvranan bir ülke. Bu partiler açık toplum ile milli düşünceleri merkeze alan kapalı bir toplum arasındaki yeni ve radikal bir ayrışmayı ifade ediyor” şeklinde konuştu.

Seçim ekibi
hacklendi

Fransa seçim arifesinde Macronleaks’le çalkalandı. Emmanuel Macron’un hareketi En Marche’ın seçim ekibinin yazışmaları ve bu yazışmalardaki dosyalar 5 Mayıs gecesi sanal ortama sızdırıldı. Macron’un seçim ekibi dosyaların gerçek olduklarını kabul ederken aralarına sahte belgeler karıştırıldığını iddia etti. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Kampanyası Denetleme Ulusal Komisyonu ise sızıntının ardından yayınladığı açıklamada medya organlarına uyarılarda bulundu. Açıklamada, medya organlarının bu verilerin içeriklerini yayınlamaması gerektiğinin, yanlış bilgilerin yayınlanmasının cezai suç unsuru teşkil edeceğinin altı çizildi.

Macron destekçisi kürsüde öldü

Fransa’da iktidardaki Sosyalist Parti'nin Cote d’Armor milletvekili Corinne Erhel (50), bağımsız cumhurbaşkanı adayı Emmanuel Macron’a destek toplantısında konuşurken geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Konuşması sırasında fenalaşarak aniden yere yığılan milletvekilinin ilk müdahalesi olay yerinde bulunan iki doktor tarafından yapıldı. Salonda 20 dakika kalp masajı uygulanan Erhel, daha sonra Saint-Brieuc Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastane yönetiminin yaptığı açıklamada ise Corinne Erhel’in hayatını kaybettiği duyuruldu.


#Fransa
#Seçimler
7 yıl önce