|

Avrupa'nın mülteci politikası çocukları etkiliyor

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin mülteci krizi ile mücadelede izlediği politika birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Avrupa Komisyonu'nun da desteği ile Yunanistan'da kurulan mülteci kampında kalan çocukların cinsel istismara maruz kaldığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
10:36 - 14/08/2016 Pazar
Güncelleme: 10:45 - 14/08/2016 Pazar
Yeni Şafak

Yunanistan'daki yardım kuruluşlarında kalan gençler ve kadınlar birçok tehlike ile karşı karşıya. Avrupa ülkelerinin desteği ile açılan mülteci kamplarında kadınların ve gençlerin hava karardıktan sonra çadırlarından çıkmaya korktukları iddia edildi.



İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, yardım kuruluşu yetkilisi Observer, Avrupa'daki resmi mülteci kamplarında şuana kadar yedi genç cinsel istismara uğradı. Observes, kampların güvensiz olduğu ve kamplarda yaşayan gençlerin geceleri dışarıya çıkmaya korktukları savundu.



Avrupa'nın mülteci krizi karşısındaki insanlık dışı politikalarının çocukları olumsuz etkilediği belirtiliyor. Avrupa ülkelerinin kriz ile mücadele çerçevesinde Yunanistan'da kurduğu sözde güvenli kamplarda çocukların mahsur olduğu ve birçoğunun saldırıya uğradığı belirtildi. İnsan hakları grupları ve yardım kuruluşları, bu duruma tepki gösterdi.



"Hepimiz için utanç verici"

İşçi Partisi'nin Mülteci Çalışma Grubu başkanı Yvette Cooper, bu durumu “hepimiz için utanç verici" sözleriyle değerlendirdi ve savunmasız çocukları korumak için acil eyleme geçilmesi için çağrıda bulundu.



Yunanistan'da Makedonya sınırında bulunan kampların Mayıs ayında kapatılmasından sonra Selanik yakınlarında yeni kamplar açılmıştı. Resmi rakamlara göre Yunanistan genelinde 57 bin mülteci kamplarda kalıyor. Avrupa Komisyonunun buradaki mültecilere yardım için ayırdığı fon ise 71 milyon Euro.



Bazı aileler geri dönüyor

Mülteci kampındaki gençlerin çeteler tarafından saldırıya uğradığı belirtiliyor. Avrupa'ya gitme umuduyla yola çıkan ailelerden birinin söylediğine göre 7 yaşındaki kız çocukları kampta cinsel istismara maruz kaldı. Aile üyeleri ülkelerine dönmeyi planladıklarını belirtti.



Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu temsilcisi Anita Dullard, Yunanistan'daki mülteci kamplarında cinsel şiddet olaylarında bir artış olduğunu ve bu konuda Yunan hükümetini uyardıklarını söyledi. Dullard, BM'ye kadın ve çocuklara yönelik cinsel saldırıları takip etmesi çağrısında bulundu.



#Yunanistan
#Mülteci Kampı
#Avrupa
#Mülteci krizi
8 yıl önce