|

Avrupa'nın terörle imtihanı

Yıllardır terör örgütü PKK'nın hamiliğini yapıp teröristleri iade etmekte direnen Avrupa ülkeleri bir kez daha samimiyet testiyle karşı karşıya kalacak. Türkiye, İsviçre Federal Mahkemesi’nin TİKKO'lu terörist Mehmet Yeşilçalı hakkında verdiği kararı emsal göstererek Kırmızı Bülten’le aradığı 350 PKK'lının iadesini isteyecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 08:47 - 11/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye yıllardır PKK'lı teröristleri iade etmeyen Avrup Birliği (AB) ülkelerine yeni bir emsal kararla gidiyor. İsviçre Fedral Mahkemesi'nin Almanya Polis Teşkilatı'nın iadesini talep ettiği Türkiye Kominist Partisi Marksist Leninist (TKP/ML) merkez komite üyelerinden Mehmet Yeşilçalı'nın iadesinde 8 Mart'ta emsal bir karar verdi.



MEŞRU DİRENİŞ DEĞİL

Mahkeme iade kararında şu gerekçeleri sundu: “Bir insanın özgürlük savaşçısı olması ile terörist olması arasındaki ince farkın özgürlük savaşında kullandığı yöntemlere bağlıdır. TİKKO'ya isnat edilen suçların ağırlığının devlet baskısına karşı meşru direniş sınırlarını fazlasıyla aştığı kanaatine varılmıştır. TİKKO'nun suç örgütü olarak görülmesi gerektiğine kanaat getirilmiştir. Yeşilçalı'nın mensubu olduğu örgütün IŞİD'in aksine ne İsviçre'de ne de başka bir ülkede terör örgütü olarak kabul edilmemiş olması bu durumu değiştiremez. Bu yüzden topraklarında suç işlediği ülkelere iade edilebilir."



KARAR ÖRNEK OLACAK

İsviçre Federal Mahkemesi'nin bu kararı AB'de terör listelerine girmeyen ancak Türkiye tarafından iadeleri istenen başta PKK ve DHKP-C olmak üzere terör örgütü üyelerinin iadelerinde emsal olabilecek nitelikte. Türkiye, Avrupa ülkelerinin uzun zamandır iadelerine yanaşmadığı 350 PKK'lı üst düzey yöneticisini bu kararı emsal göstererek tekrar isteyecek. Türkiye'nin iadesini isteyeceği PKK'lı yöneticilerin arasında Sabri Ok, Remzi Kartal, Zübeyir Aydar, Nedim Seven, Rıza Altun, Ali Haydar Kaytan, Nuriye Kesbir, Abdurrahman Çadırcı, Muzaffer Ayata ve Nizamettin Toğuç gibi isimler de var.





Örgütün para kasaları

İadeleri istenecek PKK'lılar ile ilgili ise MİT, Emniyet istihbarat ve terör birimleri üzerinde işledikleri suç ve örgütle bağlantılı olduklarını belirleyen dosyalar hazırlandı. Avrupa ülkelerine mülteci olarak sığınan PKK'lıların, bulundukları ülkelerde örgütün propagandasını yaptıkları, örgüt adına bağış adı altında haraç topladıkları, örgüt ile bağlantılı Avrupa'daki uyuşturucu trafiğinden pay aldıkları, bölücü terör örgütünün finansmanının Avrupa üzerinden sağlandığı yönündeki bilgilerde dosyada yer aldı.


#Avrupa
#PKK
#terör
8 yıl önce