|

Avrupa'yı sığınmacı korkusu sardı

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'yle varılan mutabakatın çökme riski bulunduğunu söyledi.

Yeni Şafak
18:46 - 30/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 15:56 - 30/07/2016 Cumartesi
AA

Juncker, Avusturya'nın Kurier gazetesine verdiği demeçte, Türkiye ve AB arasında varılan mutabakata ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Mutabakat çöker mi?" sorununa Juncker, "Risk büyük. Mutabakatın başarısı kırılgan. Cumhurbaşkanı Erdoğan, defalarca anlaşmayı sonlandırmak istediğini ima etti." dedi. Juncker, mutabakatın çökmesi durumunda Avrupa'ya yeniden sığınmacı akışının başlayacağını belirtti.



18 Mart'taki Türkiye-AB Zirvesi'nde sığınmacılarla ve vize muafiyetiyle ilgili mutabakata varılmıştı. Mutabakatta, 20 Mart'tan sonra Türkiye üzerinden Yunan adalarına giden sığınmacıların iade edilmesi ve her iade edilen sığınmacı için Türkiye'den bir sığınmacının Avrupa ülkelerine yerleştirilmesi kararlaştırılmıştı. Mutabakat sayesinde, Yunanistan'a geçen sığınmacı sayısı günlük 7 binlerden 100'ün altında gerilemişti.



Ayrıca, Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılması ve üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılmasında mutabık kalınmıştı. AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti.



Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu (AP) tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun vize muafiyeti teklifini oylamama kararı almıştı.




#AB
#Sığınmacı
#türkiye
8 yıl önce