|

Avustralya’da Türk camileri

Uzun yıllar İngiliz sömürgesinde bulunan Avustralya, camileriyle dikkat çekiyor. 1968’de işçi olarak bu ülkeye gelen Türkler’in inşa ettiği Türk-İslam mimarisinin özelliklerini taşıyan camiler Avustralyalı Müslümanlara hizmet ediyor.

Yeni Şafak
04:00 - 9/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 03:45 - 9/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Avustralya'ya göç eden Türkler buradaki kültür üzerinde önemli bir etkiye sahip. Kıbrıslı Türklerin İngiltere üzerinden Avustralya'ya 1948'de gelmesinin ardından yaptırılan ve Türk-İslam mimarisinin özelliklerini taşıyan 20'yi aşkın cami binlerce farklı etnik kökenden birçok Müslümana ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 500 bin Müslüman ve 200 bin Türkün yaşadığı ülkede Türklere ait 23 cami ve çok sayıda mescit bulunuyor.



MİMARİ KAYNAK TÜRKİYE


1968'de işçi olarak bu ülkeye gelen Türkler yaşadıkları bölgelere camiler inşa etti. Şu an dini ibadetlerin yanı sıra hac organizasyonları, dini eğitim, cenaze ve yaşlı bakım hizmetleri gibi hizmetler de veren bu camilerin mimari kaynağı Türkiye. Dikkat çeken minareler, kubbeler ve pencerelerde Türk-İslam mimarisinin özellikleri ön planda. Kapılar, minberler, halılar, ahşap dekorlar, avizeler, vitraylar Türkiye'den getirilmiş.


#Avustralya
#Türk camileri
#Kıbrıslı Türkler
9 yıl önce