|

Bab’da sorun yok

24 Ağustos 2016’da başlatılan ve Suriye’de Bab kentinin DEAŞ terör örgütünden kurtarılmasıyla ilk aşaması sona eren Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında bölgede temizlik ve güvenliğin sağlanması faaliyetleri sürüyor, ÖSO güçlerinin eğitimlerine de devam ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 06:43 - 26/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Bab’da sorun yok
Bab’da sorun yok

Asker Münbiç ve Afrin’den gelecek olası saldırılara karşı bölgede teyakkuzda bekliyor. PKK/PYD’nin her bir saldırısına anında karşılık veriliyor, saldırının geldiği noktalar imha ediliyor. Bu kapsamda terör örgütünün Azez-Mare’ye yaptığı saldırılar da ağır karşılık buldu.

O SORUN 3 AY SÜRDÜ

Bölgedeki askeri birliklerin faaliyetleri devam ederken, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın sonuçlarına ilişkin yürütülen çalışmaların bazıları netleşti. Harekât bölgesinde incelemelerde bulunan çeşitli uzmanların hazırladığı rapora göre, bölgede Mehmetçiğin yiyecek ve barınma sorunları 2-3 ay boyunca sürdü. Ardından Milli Savunma Bakanlığı’nın bazı önlemler almasıyla lojistik konusundaki sıkıntılar tamamen aşıldı. Bab’ın DEAŞ’tan alınmasının ardından Gaziantep ile Suriye’nin bu ilçesi arasında ‘soğuk zincir’ kuruldu.

‘SOĞUK ZİNCİR’ ÇÖZÜMÜ

Kurulan ‘soğuk zincir’ ile, Suriye’nin kuzeyinde bulunan askerlere Türkiye’de en tanınmış markalardan ihaleyle alınan tatlı ve hazır yemekler bölgeye ulaştırılmaya başlandı. Askerin kumanyası çeşitlendi. Kurulan sistemle, harekâta katılan Mehmetçiğin tüm gıda ve diğer lojistik sorunları çözümlendi. Bab’daki askerler artık akşam yemeği sonrası Gaziantep’ten getirilen tatlı ve dondurmaları yiyor.

BARINMA SORUNU KALMADI

Yine harekatın başında barınma konusunda yaşanan sorunlar Bab’ın kurtarılmasından sonra hızla çözümlendi. Bölgedeki Mehmetçiğin barınma sorunu bulunmadığı raporlara yansıdı. Halen yerel halkın ihtiyaçlarının bir an önce giderilmesi için Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bazı belediyeler tarafından bölgede altyapı çalışmalarına devam ediliyor.

Travma
çok düşük

Fırat Kalkanı Harekâtı’na yönelik incelemelerin biri de bölgedeki askerlerin psikolojilerine yönelik oldu. Askerler aylarca DEAŞ’ın bombalı tuzaklarına, pusularına, her köşe başından çıkan canlı bombalara karşı ölüm kalım mücadelesi vermişlerdi. Uzman doktorlar, harekât bölgesindeki askerlerle yüz yüze görüşmeler yaparak, askerleri psikolojik açıdan değerlendirdi. Değerlendirme sonuçlarında, uzun süreli çatışmalarda yeralan kişilerde ortaya çıkan ‘stres bozukluğu’nun beklentilerin tersine çok alt düzeyde (yüzde 4-5 seviyesinde) olduğu tespit edildi. Rapordaki değerlendirmeye, bu olumlu sonucun birlik komutanlarından kaynaklandığı, deneyimli ve astlarıyla yakın ilişki içinde olmalarının personelin moralini üst düzeyde tuttuğu notu düşüldü. Uzmanlar, Türkiye’de terörle mücadelede görev alan, şu anda harekat bölgesinde bulunan bazı komando birliklerinin moralinin de yüksek düzeyde olduğunu raporlarına ekledi.


Yemeğe
Fırat
ayarı
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Manisa’da yaşanan askerlerin gıda zehirlenmesi olayının ardından Fırat Kalkanı Harekâtı’nda uygulanan lojistiği örnek alarak yeni bir düzenleme yapacaklarını açıklamıştı. Edinilen bilgiye göre uzmanların Fırat Kalkanı bölgesinde hazırladıkları raporlar MSB’ye sunuldu. Bu raporların değerlendirilmesi sonucu, Fırat Kalkanı lojistiğinde uygulanan ‘soğuk zincir’in Türkiye genelindeki tüm askeri birliklere ve terörle mücadele bölgesine de yaygınlaştırılması bekleniyor.


#DEAŞ
#ÖSO
#PKK
#PYD
7 yıl önce