|

Bağımlı çift

ABD adına Almanları dinlediği ortaya çıkan Merkel yönetimi, tepkileri hafifletmek için El Kaide ve IŞİD bahanesine sığındı. Alman istihbaratçıların, “ABD’ye bir şans daha vermekten başka seçeneğimiz yok” itirafını hatırlatan Amerikan basını, Berlin-Washington arasındaki bağımlılığı “kötü bir evlilik” diye niteliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 31/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:51 - 30/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) Almanya’daki casusluk faaliyetlerinin ortaya çıkması Berlin ve ABD arasındaki  kirli ilişkileri de gözler önüne serdi. Washington Post gazetesi (WP), istihbarat skandallarına rağmen Almanya-ABD istihbarat işbirliğinin “kötü bir evlilikle” sürdüğünü ve bunun bir bağımlılık ilişkisi olduğunu iddia etti. Hukuk dışı istihbarat paylaşımları 2001 yılı itibarıyla el Kaide bahanesiyle yürütülürken 2014 yılından sonra IŞİD kılıfıyla sürdürüldü. 

KESİNTİSİZ İSTİHBARİ İLİŞKİ 

NSA’nın Almanya’daki casusluk faaliyetlerinin ortaya çıkması üzerine Alman makamları, ilk olarak CIA’nin Berlin istasyon şefini kovdu. Ardından eski CIA çalışanı Edward Snowden’in ifşa ettiği dinleme ve gözetleme ağını mercek altına alarak NSA’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel’i dinlemesinden dolayı ABD Başkanı Obama’ya özür diletti. Ancak ABD’nin müttefiklerinin sırlarını ve açıklarını öğrenme merakının yarattığı bu gerilime rağmen iki ülke arasında hukuk sınırlarını zorlayan istihbarat işbirliğinin kesintisiz sürdüğü ortaya çıktı.  

IŞİD ZIRHI

Washington Post'un  haberine göre Amerika'nın 2001 yılından itibaren kurduğu istihbarat aygıtına tepki duysalar da ona bir o kadar bağımlılar. Almanya son bir yıl içerisinde IŞİD ile bağlantısı olabilecekleri bahanesiyle yüzlerce Alman vatandaşının ve oturum izni olan kişilerin bilgilerini Amerikan istihbarat kuruluşlarıyla paylaştı. 2001 yılı itibarıyla el Kaide tehdidine karşı işbirliği 2014 yılında Avrupa’dan IŞİD’e katılan yabancı savaşçıların tespit edilmesi amacıyla sürdürüldü.  Avrupa'dan 3 bin, Almanya’dan 550 savaşçının Suriye’de IŞİD saflarında yer alması karşısında Avrupa ülkeleri bu kişiler hakkındaki önemli bilgileri almak için yönlerini ABD’ye çeviriyor.

İhanete rağmen kararsız 

Washington Post’a konuşan bir Alman istihbarat yetkilisi, ABD ve Almanya ilişksini işlev bozukluğu yaşayan, güvenin kaybolduğu ama ayrılığın seçenek olmadığı bir evliliğe benzeterek, Almanlar defalarca ihanete uğramalarına rağmen sorunun halen “kocanın iflah olmaz bir hilekar mı yoksa tekrar güven duyulabilir bir kişi mi” olduğu etrafında döndüğünü kaydetti.



Fakat Alman Bild gazetesinin önceki gün yayınladığı Alman Başbakanlığına ait bilgisayarlarda Regin adlı casus yazılım bulunduğu haberi, kişisel mahremiyeti ve yasal sınırları zorlayan bu işbirliğinde IŞİD’in sadece bir bahane olduğunu gösteren son bir örnekti. Başbakanlıkta bir kaç hafta önce saptanan Regin'in ABD ve İngiliz istihbaratlarınca geliştirildiği iddia edildi. Bulaştığı bilgisayarda uzun süre saklı kalabilen Regin virüsü, bilgisayarlardaki gizli kodları çalabiliyor, veri trafiğini kontrol edebiliyor ve silinmiş dosyaları yeniden aktif hale getirebiliyor. “Regin” devletlerden, şirketlerden ve araştırma enstitülerinden bilgi çalmak için kullanılıyor.

#NSA
#Almanya
#casusluk
#Berlin
#Almanya-ABD
9 yıl önce