|

Barzani DEAŞ gibi

Iraklı milletvekili Fevzi Ekrem, ülkede yüzlerce beldeyi işgal eden Barzani güçlerini DEAŞ’a benzetti. Ekrem, peşmergenin 2014’ten bu yana petrol kuyularına el koyduğunu ve Tel Afer’den Berde’ye uzanan mavi hattı ihlal ettiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/10/2017 Cuma
Güncelleme: 03:57 - 13/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
Iraklı Milletvekili Fevzi Ekrem, ülkede yüzlerce beldeyi işgal eden Barzani güçlerini DEAŞ’a benzetti.
Iraklı Milletvekili Fevzi Ekrem, ülkede yüzlerce beldeyi işgal eden Barzani güçlerini DEAŞ’a benzetti.

Iraklı Milletvekili Fevzi Ekrem, ülkede yüzlerce beldeyi işgal eden Barzani güçlerini DEAŞ’a benzetti. “Tel Afer’den Berde’ye uzanan mavi hattı ihlal eden Barzani yönetimi Irak’ın geleceği için DEAŞ kadar büyük bir tehlike” diyen Ekrem, Mesud Barzani’yi ‘hiçbir resmi sıfatı olmadığı halde tüm bölgeyi ateşe sürükleyen figür’ olarak nitelendirdi. En son 2009 yılında yapılan seçimle IKBY Başkanlığına seçilen Barzani’nin 2015 yılı ağustos ayında görev süresinin dolduğunu belirten Ekrem, Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) Erbil Meclisi’ni de son 2 yıldır çalışamaz duruma getirdiğini söyledi. İsmindeki ‘demokratik’ sıfatına rağmen KDP ve Barzani yönetiminin tipik aşiret hegemonyası olduğunu aktaran Ekrem, başta petrol ve sınır gelirleri olmak üzere büyük bir servet kazanan Barzani ailesinin Irak halkından ve bölgede yaşayan Kürtlerden kaçırdıkları paralarla büyük bir saltanat kurduğunu kaydetti.


TEK DAYANAĞI ABD-İSRAİL

‘Çocukluk hayalim’ dediği sözde Kürdistan için Barzani’nin tüm bölgeyi ateşe attığına dikkat çeken Fevzi Ekrem, bu kaos ortamında en büyük faturayı yine Türkmen, Arap ve Kürt halkının ödeyeceğini vurguladı. “Celal Talabani’nin ölümü ile Kürt kitleler nezdinde tek lider olma hayali kuran Barzani hiçbir yetkisi olmadığı halde Irak ordusuna karşı savaşa hazırlanıyor” diyen Ekrem, Barzani’nin tek güvendiği dayanağın ise ABD-İsrail ekseni olduğuna dikkat çekti. Ekrem ayrıca şunları söyledi:

ARALARINDA FARK YOK

“25 Eylül korsan referandumu hakkında hukuki süreç başladı. Irak mahkemeleri bu hukuksuz girişimin aktörlerini cezalandıracak. Barzani başta olmak üzere IKBY’de görevli tüm sorumlular hesap verecek. Ayrıca bu dönemde ciddi tahrik unsuru olarak rol üstlenen Kerkük’ün azledilen valisi Necmeddin Kerim için de gerekli ceza verilecektir. Öte yandan Irak Anayasası’nda Peşmerge’nin resmi statüsü ve tanımlı görevi yok. Anayasamızda sadece ‘İklim Harasta’ olarak geçen ‘bölgesel güç’ tanımı sadece Peşmerge için değil Irak Anayasası’na bağlı görev yapan tüm güçler için yapılmıştır. Peşmerge’nin varlığı ve 2014’ten beri sergilediği işgaller suçtur. Mevcut ihlaller ve hak gaspları açısından bakıldığında Peşmerge ile DEAŞ arasında herhangi bir fark yok. Yalnızca isim değişen işgal gücü gerçeği var karşımızda.”

  • Gelirlere el koydu
  • Iraklı milletvekili Fevzi Ekrem, Mesud Barzani’nin kurduğu saltanatı şöyle anlattı: “Kuzey Irak’ta Barzani’ye tahsis edilen alanda petrol, gaz, havalimanı, sınır kapıları başta olmak üzere birçok gelir kapısı mevcut. Bölgede en büyük rezerve sahip 7 petrol kuyusundan tanesi 2014 yılından itibaren Peşmerge tarafından işgal edildi. Yalnızca Bay Hasan ve Baba Gür Gür kuyularından elde ettiği yüz milyonlarca dolar yine aynı aşiret tarafından talan ediliyor. Suriye, Türkiye ve İran’a açılan gümrük kapıları ve Erbil-Süleymaniye Havalimanları büyük bir rant kapısı olarak Barzani saltanatı için kullanılıyor.”
#barzani
#DEAŞ
#Irak
7 yıl önce