|

Barzani'den ABD açıklaması: Şok olduk

1 Kasım'da görev süresi biten ve istifa eden IKBY'nin eski Başkanı Mesut Barzani, 25 Eylül'de yaptıkları bağımsızlık referandumu kararından pişman olmadığını savundu. Barzani, ABD'nin ipiyle kuyuya indiğini itiraf ederek, "Irak ordusuna destek vererek Kerkük'ü aldılar. Şok olduk. ABD ile ilişkilerimizi gözden geçireceğiz" diye konuştu.

Yeni Şafak
13:15 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 13:31 - 7/11/2017 Salı
Yeni Şafak
IKBY'nin eski başkanı Mesut Barzani ​1 Kasım'da görev süresi dolarak istifa etti.
IKBY'nin eski başkanı Mesut Barzani ​1 Kasım'da görev süresi dolarak istifa etti.

1 Kasım'da görev süresi dolan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) eski başkanı Mesut Barzani referandumdan sonrası istifası ile sonuçlanan olaylardan sonra ilk kez konuştu. Barzani, ABD radyosu NPR'a yaptığı açıklamada hayal kırıklığı ile sonuçlanan sözde referandumdan pişman olmadığını öne sürdü.

Barzani şu ifadeleri kullandı:

  • "İran destekli güçlerle Irak Ordusu'nun ABD'nin kendilerine tedarik ettiği tanklarla, Kürtler için önemli bir petrol kenti olan Kerkük'ü almasına ABD'nin ses çıkarmamasına şok olduk. Amerikan silahları, Abram tankları ve ABD'nin Irak ordusuna DEAŞ ile mücadele etmesi için verdiği silahları kullanıyorlardı.
    Amerika sessiz kaldı. Tabii ki bu beklenmedik bir durumdu. Yani
    ABD ile ilişkileri ciddi bir şekilde revize edeceğimizi söyleyebilirim
    .
    "

IKBY'de yaşayanlar üzerinde 16 Ekim ve sonrasında yaşananların etki bırakacağını söyleyen Barzani, "Çünkü insanların ABD'ye olan sevgisi, umudu ve güveni azaldı ve her geçen gün azalmaya devam ediyor" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın, 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumuna 2 gün kala Mesut Barzani’ye BM ve İngiltere ile birlikte sunduğu alternatifin tam metni referandumdan iki gün önce ortaya çıkmıştı.

Mektupta şu ifadeler yer alıyordu:

  • "Sayın Başkan, son 10 yıla dair hayal kırıklığınızı ve Irak'taki Kürt halkının 1921'den bu yana maruz bırakıldığı tarihsel yanlışları sahiden anlıyoruz. Bu kadim topraklardaki bütün ırkların, mezheplerin ihtiyaç ve zorunluluklarına karşılık verebilen, üzerinde uzlaşılmış bir yol bulunmasının hayati bir ihtiyaç olduğunu kabul ediyoruz.
  • Bu, bölgenizin istikrarı ve sizin kendi ulusal güvenlik çıkarlarınız için hayati önem taşıyor. Tüm bu sebeplerden ötürü, Başkan Donald Trump'ın yönetiminde ABD'nin politikası, size ve merkezi hükümete bu sorunları çözmenizde yardım etmek için elimizden geleni yapmak ve bu yeni müzakere çerçevesini tam ağırlığımız ve yetkimizle desteklemek yönündedir."

#Mesut Barzani
#IKBY
#Irak
#ABD
6 yıl önce