|

200 bin Yahudi’yi K.Irak'a bekliyor

Bölgedeki tüm aktörlerin karşı çıkmasına rağmen etnik çatışmaya yol açması kaçınılmaz görülen referandum kararında ısrar eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin İsrail’deki Kürt kökenli 200 bin Yahudi’nin Kuzey Irak’a ve Suriye’ye geri dönmesine yönelik beklenti içinde olduğu öğrenildi.

Yeni Şafak
10:49 - 13/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:21 - 14/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Kürt Yahudileri’nin Newruz Kutlamaları (Kudüs / 2010)
Kürt Yahudileri’nin Newruz Kutlamaları (Kudüs / 2010)
Referandum sürecinde tek desteği İsrail’den gören Mesut Barzani’nin İsrail’de etkin görevlerde bulunan Kürt kökenli Yahudiler sayesinde hem referandumda elini güçlendirmeyi planladığı hem de kendisine alan açmaya çalıştığı ifade ediliyor. Kuzey Irak’ta yayınlanan İsrail-Kürt Dergisi, yayınladığı dosyada İsrail ve Barzani ilişkilerine yer vermiş, İsrail’de yaşayan yaklaşık 200 bin Yahudi’nin geri dönmesine yönelik beklentileri yazmıştı.

Söz konusu dosyada Hem İsrail’deki Kürt Yahudileri’nde hem de Barzani ailesi ve çevresinde bu beklentinin olduğu vurgulandı. İsrail kurulduktan sonra Irak ve Suriye’deki Yahudilerin büyük bir operasyonla ülkeye getirilip, parlamentoda çeşitli kademelerde görev verildiği biliniyor. İsrail’in ülkeleşme döneminde Molla Mustafa Barzani ile kurduğu ilişkiler, Mesut Barzani ile de artarak devam etmişti. İsrail bu ilişkilerin neticesi olarak 25 Eylül’de yapılacak referandumunda Barzani’ye tek destek veren ülke olarak dikkat çekiyor. MOSSAD tarafından finanse edildiği iddia edilen ve Barzani ailesi tarafından da alan açılan İsrail Kürt Dergisi, pek çok yazısında Kürt- İsrail ilişkilerini derinleştirmek için faaliyet yürütüyor.
#Kuzey Irak
#Barzani
#Referandum
#Yahudi
7 yıl önce