|

Barzani’ye yeni şok

Irak Federal Mahkemesi’nin 25 Eylül’deki gayrimeşru referandumu gerçekleştiren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yüksek Seçim Komiserliği Başkanı ve üyeleri hakkında tutuklama kararı çıkardığı bildirildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:41 - 12/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Referandum için tutuklama kararı
Referandum için tutuklama kararı

Federal Mahkeme Sözcüsü Abdussettar Bayraktar, yazılı açıklamasında, “IKBY’de referandumun gerçekleştirilmesinde rol alan Yüksek Seçim Komiserliği Başkanı ve üyeleri hakkında tutuklama kararı çıkarıldı” ifadesini kullandı.

Irak Yüksek Mahkeme ayrıca, referandumda oy kullandıkları gerekçesiyle vekilliklerinin düşürülmesi istenen 10 Kürt parlamenterle ilgili dosyayı reddetti. Mahkeme, bu konuda yetkinin kendilerinde olmadığını belirterek parlamentodan gelen dosyayı geri çevirdi. Irak Parlamentosu’nda oluşturulan geçici komisyon, 7 Ekim’de aldığı kararla, referandumda oy kullanan 10 Kürt parlamenterin vekilliğinin düşürülmesi için tasarı hazırlayarak Yüksek Mahkeme’ye sunmuştu. Bir süre önce de Irak Başbakanı Haydar Abadi IKBY’nin telekomünikasyon şirketlerinin merkezi hükümete bağlanması kararını almıştı. Irak Ulusal Güvenlik Meclisi’nin yayımladığı yazılı açıklamada, “Ticari tüm görüşme ve belgelerin de Irak Hükümeti bünyesine geçmesi kararı alındı” ifadelerine yer verilmişti.

#Kuzey Irak
#Barzani
#IKYB
6 yıl önce