|

Başbakan Yıldırım: Gümrük Birliği'ni güncelleyeceğiz

Singapur'da katıldığı bir konferansta konuşan Başbakan Yıldırım, Türkiye ile Singapur arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalandığını ve kısa süre içerisinde yürürlüğe gireceğini açıkladı. Başbakan Yıldırım, Singapur ile çok yönlü işbirliği için gerekli adımları attıklarını söyledi.

Yeni Şafak
11:49 - 21/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 12:48 - 21/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Singapur'da katıldığı bir konferansta konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile Singapur arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalandığını ve kısa süre içerisinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.

'Gümrük Birliği'ni güncelleyeceğiz'

Konferansta konuşan Başbakan Yıldırım, "Asya, Afrika ve diğer bölgeler Türkiye'nin dış politikasında önemli bir yeri vardır. ASEAN üyeleri ile ticaretimiz 6 kat, Çin, Japonya ve diğer ülkelerle 9 kat artmıştır. AB, Türkiye için stratejik bir hedef olmayı sürdürüyor. AB ile Gümrük Birliği içinde olan tek ülkeyiz. AB ile ticaretimiz yaklaşık 146 milyar dolar seviyesindedir. Gümrük Birliğini güncelleyerek ticaret hacmimizi artırmayı hedefliyoruz. Türkiye, NATO'nun da en önemli ülkelerinden biridir.

Türkiye siyasi diyaloğun en üst seviyede sürdürülmesi için çalışıyor. Bu çerçevede Yüksek Düzeyli İşbirliği mekanizmasını devreye soktuk. Bu mekanizmayı 19 ülke ile yürürlüğe soktuk. Bu mekanizma sonrası ülkelerle ticaretimiz artmıştır. Komşu ülkelerle ticaretimiz 2002'den bu yana 4,5 kat artmıştır.

'Serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girecek'

Singapur ile serbest ticaret anlaşmasının bütün aşamaları tamamlanmış ve kısa süre içerisinde yürürlüğe girecektir.Bu noktada elimizin boş gelmediğimizi dikkatlerinize sunuyoruz.

Çin ve diğer ülkelerle ticari ilişkilerimizi geliştirmeye önem veriyoruz. 21. yüzyılın Asya yüzyılı olacağı çok tutarlı bir söylem olacaktır. Türkiye Yeni İpek Yolu Projesine önem vermektedir. Türkiye, Kuşak ve Yol Projesi girişimine destek veriyor. Orta Kuşak projesine desteğimiz sürüyor. Çok yönlü alt yapı yatırımı, eerji ve ticaret ağlarının hayata geçirilmesinde kilit bir rol üstleniyoruz.

Türkiye, ululsararası alandaki zaafiyetlerin azaltılması için büyük rol üstleniyor. İnsani yardımlarımız ABD'den sonra ikinci sıraya yükselmiştir. Sadece komşu coğrafylarla sınırlı kalmıyor, Somali'den birçok yere kadar her yere yardım götürmeye çalışıyoruz" dedi.

'İnsani yardımlar konusunda öncü ülkeyiz'

Başbakan Yıldırım, "Tarihin ilk Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne ev sahipliği yaptık. 7. yılına giren Suriye'deki iç savaş sürecinde izlediğimiz iyi komşuluk ve açık kapı politikası ile 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptık. Türkiye, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. AB'nin Türkiye'deki sığınmacılara destek için verdiği yardım 800 milyon, uluslararası toplumun ise 600 milyon ile sınırlı kalmıştır.

  • Rusya ve İran ile üzerinde çalıştığımız ateşkes yürürlükte. Bu ülkelerle ateşkesin kalıcı hale gelmesi için çalışmalar sürüyor. Ateşkesin izlenmesi için ortak mekanizma kurduk. Siyasi müzakereler için Cenevre müzakerelerine geri dönüldü. Geçtiğimiz yıl başlattığımzı Fırat Kalkanı Harekatı ile 2 bin kilometreyi terörden temizledik. Şuana kadar 4 bin 600 DEAŞ'lı etkisiz hale getirilmiştir.

Terör bütün dünyanın başının belasıdır. Terör konusunda uluslararası işbirliği şarttır. Türkiye olarak 40 yıldır bölücü terör örgütü PKK ile mücadele eden bir ülke olarak çok önemli tecrübelerimiz var. Şuan aynı anda FETÖ, DEAŞ ve PKK ile etkin şekilde mücadele ediyoruz. Terör örgütleri arasında hiçbir ayrım yapmadan ortak çaba ile mücadele edilmesi şarttır. Aksi halde terör herkesin kapısını çalacaktır.

'Singapur bizim gerçek dostumuzdur'

Geçen yıl hain bir darbe girişimi yaşadık Halkımız darbeye karşı durduk. FETÖ terör örgütünün amacı sadece Türkiye ile sınırlı değildir. Küresel bir terör örgtü ile karşı karşıyayız. Dünyanın birçok ülkesinde hayır ve eğitim adı altında çalışıyor ve bu ülkelere nüfuz etmeye çalışıyor. Bu hain darbe girişiminde daha güçlü çıktık. Devletimiz ve kurumlarımız bu terör örgütünden temizleniyor. Darbe girişiminin ardından Türkiye gerçek dostlarını birkez daha görmüştür. Singapur Türkiye'nin gerçek dostudur. Türkiye'nin yanında yer almıştır. Dışişleri Bakanları ülkemize destek için ziyarete gelmiştir.

So 15 yılda büyüme oranımız hızla yükseliyor. Türkiye şu kriz ortamında büyüme trendimiz 6,5 seviyesinde olmuştur. Gelecek dönemde de bu daha da artacaktır. Singapurlu yatırımcılara büyük görevler düşüyor. Hem Türkiye'de hem Singapur'da hem de üçüncü ülkelerde işbirliği yapmalıyız.

'Gerekli reformları yapacağız'

Türkiye doğrudan yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezidir. Türkiye iç ve dış şoklara karşıda dirençlidir. Vergi mevzuatında ciddi değişiklikler yapmaya çalışıyoruz. İstihdamın artırılması ve kadın iş gücünün artırılması için gerekli düzenlemeleri yapacağız. Yatırım ortamını düzenliyoruz.

Yargı alanında reform yapıyoruz. Eğitimde kaliteyi artırmak ve 4. sanayi devrimi için eğitimde kaliteyi artıran reformlara önem veriyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun iyi uygulamaları örnek alıyoruz. Singapur bizim için bir ilham kaynağıdır. Türkiye geniş işbirliği alanlarını görüyor. Yatırım ortamı, alt yapı, pazara erişim, Avrupa'nın enerji koridoru, düşük vergi, büyük iç pazar, genç ve eğitimli bir ortam var. Bu çerçevede enerji, finans, madencilik, otomotiv, tarım, gıda, turizm ve sağlık sektöründeki imkanları değerlendirmek için Singapurlu girişimcileri Türkiye'ye davet ediyoruz.

  • ASEAN ile ilişkiler gelişecek
  • ASEAN ile ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. ASEAN ülkeleri ile son 14 yılda ticaretimiz 6 kat artmış ve yaklaşık 9 milyar dolar seviyesine geldi. Singapur'da bizim için önemli bir ülke. Singapur ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığımız 21. yüzyılın gereklerine uygun olarak akıllı bir sürece evriliyor. İlişkilerimiz geçmişe dayanıyor. 1865'te başlayan ilişkilerimiz bağımsızlık sonrası daha da gelişmiştir. 2019'da ilişkilerimizin 50. yılında daha da gelişecektir. Başarı öykünüz pek çok ülkeye ilham kaynağıdır.

Turizmin de karşılıklı geliştirilmesi önemli hedeflerimiz arasındadır. İkili ilişkilerimizi 2014 yılında Singapur Başbakanının ziyareti kapsamında Yüksek Düzeyli İşbirliği seviyesine çıkardık. Singapur'un 2018 yılında ASEAN dönem başkanlığı yapması ilişkilerimizin geleceği için önemli. Sngapur ile serbest ticaret anlaşması sayesinde ekonomik ilişkilerde yeni bir sıçrama yaşayacağız. Yatırımların teşviki için her türlü alt yapı mevcuttur. Türk şirketleri Singapurlu yatırımcılar ile verimli işbirliği yapabilirler. İlişkilerimizin geliştirilmesi için irademiz mevcuttur.


#Başbakan
#Binali Yıldırım
#Singapur
7 yıl önce
default-profile-img