|

Başika tamam

Musul operasyonu başladığından beri top atışlarıyla dövülen Başika kasabası, devreye Türk birlikleri girince DAEŞ’ten alındı. Mehmetçiğin obüs, tank ve roketlerle desteklediği Peşmerge güçleri, Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı kasabada kontrolü ele geçirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 04:45 - 24/10/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Musul'a 10 kilometre uzaklıktaki Başika kasabası, harekâtın 7. gününde DAEŞ'ten alındı. Musul'u terör örgütünden kurtarmaya yönelik operasyon başladığından beri söz konusu kasaba top, havan ve roket atışlarıyla yoğun bir şekilde bombalanıyordu. Dün Peşmerge güçleri, sivil halkın büyük oranda boşalttığı kasabaya Türk topçusunun desteğiyle girdi. Sabahın erken saatlerinde Başika'yı kuşatan Peşmerge, kısa süren çatışmaların ardından öğleden sonra bölgede kontrolü ele geçirdi. Başika'ya doğru ilerlerken ilk olarak Ömer Kamçı, Faziliye, Tırbize ve Tizhirab köylerine giren Peşmerge askerlerine DAEŞ'liler bomba yüklü araçla saldırı girişiminde bulundu. Ancak bombalı araçlar, 'Milan' tipi antitank silahlarıyla uzaktan imha edildi. Halkı çoğunlukla Hristiyan ve Ezidilerden oluşan Başika kasabasındaki DAEŞ militanlarının Musul yönüne kaçtığı belirtildi.



TÜRK TOPÇUSU DESTEK VERDİ


Türk Silahlı Kuvvetleri, Musullu gönüllülerin eğitildiği Başika Kampı'nda bulunan topçu birlikleriyle operasyona destek verdi. Peşmerge güçlerinin yardım talebi sonrası kampta konuşlu obüsler, tanklar ve çok namlulu roketatarlar harekete geçirildi. Kasabadaki DAEŞ hedeflerine kamptan yoğun atışlar yapıldı. Mehmetçiğin verdiği destek sonrası daha hızlı ilerleyen Peşmerge güçleri, yerleşim biriminde kontrolü sağladı. Tamamı Musullu savaşçılardan meydana gelen 'Ninova Muhafızlarını' eğitmek için geçen yıldan beri Türk askerleri Başika bölgesinde konuşlanmış durumda. Çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı bölge ve kamp arasında sadece birkaç kilometre mesafe var.



  1. Fırtına 3 gündür vuruyor
  2. Türk topçularının Musul'daki harekata desteği Başika ile sınırlı değil. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta bulanan Zelikan kampında bulanan fırtına obüsleri de cuma gününden beri Musul çevresindeki DAEŞ hedeflerini hedef aldı. Atışlarda çok sayıda terör hedef yerle bir edildi.

BAŞBAKAN YILDIRIM DOĞRULADI


Başika'daki gelişmeleri Başbakan Binali Yıldırım da doğruladı. AK Parti'nin 25'inci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın gerçekleştiği Afyonkarahisar'da basın çadırını ziyaret eden Yıldırım, bu yöndeki sorular üzerine şunları söyledi: “Peşmerge güçleri, Başika kasabasını DAEŞ'ten temizlemek için harekete geçtiler. Bizim Başika üssündeki askerlerimizden, unsurlarımızdan yardım istediler. Biz de oradaki topçularla, tanklarla destek veriyoruz."





Kaçanlar mayına basıyor

Irak'ın kuzeyindeki Musul kentinde, terör örgütü DAEŞ'in elinden kaçmaya çalışan aynı aileden 2'si kadın 1'i çocuk 3 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı bildirildi. Irak ordusuna bağlı 15. bölükte görevli Binbaşı Muhammed el-Beyati, “Musul'un güneyindeki Kayyara nahiyesine bağlı Erfile ve Hud köyleri arasında, yola yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu aynı aileden 2 kadın ve 4 yaşında bir çocuk öldü, aralarında kadınların da bulunduğu 5 kişi yaralandı" dedi. Sözkonusu kişilerin DAEŞ'in Hud köyünde evlerini terk etmeye zorladığı yüzlerce aileden biri olduğunu kaydeden Beyati, örgütün Hud'dan çekilmesi sırasında sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını söyledi. Beyati ayrıca sözkonusu ailenin DAEŞ'in elinden kaçarak, Irak güvenlik güçlerinin kontrolüne geçen Hud köyündeki evlerine dönmeye çalıştığını aktardı.




112 DAEŞ'li iddiası

Musul kuzeyinde bazı köyleri ele geçirdiğini bildiren Irak ordusu ise özellikle Karakuş ilçe merkezinde 112 DAEŞ militanının öldürüldüğünü iddia etti. Irak ordusunun devlet televizyonundan yayınladığı mesajda ayrıca, örgüte ait 12 top, 6 bomba yüklü araç, bir komuta merkezi ile 40 savunma hattının kullanılamaz hale getirildiği belirtildi. Güneydeki Eş-Şura kasabasında ise Irak polislerinin 5 intihar eylemcisini öldürdüğü ifade edildi.



  1. Bir gazeteci daha öldü
  2. Musul operasyonunu izlemek üzere bölgeye giden bir gazeteci daha hayatını kaybetti. Irak Basın Özgürlükleri Gözlemevi, Alsumaria televizyonu çalışanlarından gazeteci Ali Risan'ın Musul'un güneyindeki Kayyare'de yaşanan çatışmaları görüntülemeye çalıştığı sırada DAEŞ mensubu bir keskin nişancının açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Musul'daki operasyonda bir hafta içinde ölen gazetecilerin sayısı 2'ye yükselmiş oldu. Önceki gün de Türkmeneli TV Haber Müdürü gazeteci Ahmet Necmeddin Haceroğlu, keskin nişancıların açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti.







#Musul
#Başika
#DAEŞ
#TSK
7 yıl önce