|

Batı TSK'nın kararından rahatsız oldu

Milli Savunma Bakanlığı hazırladığı yönetmelikle TSK tarafından açıklanan başörtüsü serbestliği, batı medyasında büyük yankı buldu. İnsan hakları ve demokrasiden dem vuran sözde özgür Batı, alınan karardan rahatsız oldu.

Yeni Şafak
12:13 - 23/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:47 - 23/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

TSK'da muvazzaf subay, astsubay ve uzman personele başörtüsü serbestisi geldi. Milli Savunma Bakanlığınca yapılan düzenleme kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinde Genelkurmay karargahı, kuvvet komutanlıkları ve bağlı birliklerde görev yapan kadın subay ve astsubaylar başörtüsü takabilecek.



Çirkin algı


TSK'nın bu kararı batı medyasında büyük yankı buldu. Türkiye'de başörtüsü serbestisinin uygulanamadığı tek noktanın ordu olduğu belirtilen haberlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başörtüsü için baskı kurduğu öne sürüldü.



The Guardian'da yer alan haberde, laikliğin en güçlü kalesi olarak nitelendirdikleri orduda uygulanacak bu kararın tüm devlet kurumlarının 'İslamlaştırılması' olarak bir algı üretmeye çalışılıyor.



Üniversite, lise, meclis ve son olarak emniyetteki başörtüsü özgürlüğüne vurgu yapılan haberde Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminden sonra askeri okulda eğitim alma hakkı kazanan başörtülü Merve Gürbüz'e de dikkati çekiyor.



BBC de rahatsız oldu



İngiliz basın kuruluşu BBC ise laik anayasasının koruyucusu olarak nitelendirdiği TSK'nın başörtüsü serbestisi kararı ile Türkiye'de var olduğunu öne sürdüğü seküler-dinsel ayrışmanın daha da derinleşeceğini öne sürdü.



'Özgür Batı' karardan rahatsız


New York Times ise laiklik adı altında sürdürülen yasakçı tavrın adeta destekçisi konumunda. Gazete, 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün başörtülü olduğunu hatırlatarak, "Bugünlerin sinyali, o dönemde verilmişti" ifadelerine yer verdi.



Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasakçı tavra karşı getirdiği özgürlüklerden ve değişimden duyulan rahatsızlık açıkça belirtiliyor.



ABD'li medya kuruluşu haberde "Kadın askerlerin başörtüsü takmasına serbest olması kararı, Erdoğan'ın ülkeyi laikliğinden koparılmaya çalıştığı yönündeki endişeleri derinleştirmekle tehdit ediyor" ifadeleri ile kaos ve kriz varmış algısı oluşturuluyor.





#TSK
#Başörtüsü yasağı
#Batı medyası
7 yıl önce