|

Bir ülke haritadan silindi

Milyonlarca insanın evinden, ailesinden koparılmasıyla sonuçlanan Suriye iç savaşı, geride tarifsiz acılar bıraktı. Savaşın başladığı 2011 Mart ayından buyana ülke, tam bir harabeye döndü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2017 السبت
Güncelleme: 00:52 - 16/12/2017 السبت
Yeni Şafak
Esed rejiminin katliamlarına ABD destekli PKK/PYD ve DEAŞ’ın terörü de eklendi
Esed rejiminin katliamlarına ABD destekli PKK/PYD ve DEAŞ’ın terörü de eklendi

Rusya ve İran destekli Esed rejiminin katliamlarına ABD destekli PKK/PYD ve DEAŞ’ın terörü de eklendi. Küresel işgalcilerin cirit attığı ülke yıllar içinde yerlebir edilirken, Hacettepe Üniversitesi, Suriye’de gelinen noktaya ilişkin nitelikli bir çalışmaya imza attı. Üniversiteye bağlı Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan tarafından hazırlanan “Arap Baharı’nın Son Durağı Suriye’de Bitmeyen Vekaletler Savaşı” isimli araştırmada savaşın ağır bilançosu gözler önüne serildi. Rapora göre 2011 yılından önce 22 milyon insanın yaşadığı Suriye’de savaş boyunca yaklaşık yarım milyon insan katledildi. Bir milyondan fazla kişi de yaralandı, sakat bırakıldı. 6 milyondan fazla Suriyeli de evini, şehrini, ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Ülkenin neredeyse yarısı, Suriye içerisinde başka bir yere göçtü. Rakamlar Suriye’de her iki kişiden birisinin evini, her dört kişiden birisinin de ülkesini terk etmek zorunda kaldığını ortaya koyuyor. Katliamdan kaçan Suriyeliler için yegane sığınak ise Türkiye oldu. Bugüne dek komşudan gelen insan sayısı 3.3 milyonu geçti.

AVRUPA ÇOK YETERSİZ

Hacettepe araştırmasına katılan vatandaşların yüzde 90’ı, Suriyeli sığınmacılardan şahsen zarar görmediğini belirtiyor. ‘Ailesinde’ zarar görmediğini belirtenlerin oranı yüzde 92 olurken ve ‘çevresinde’ zarar görmediğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 57,4 oldu. Türkiye'nin sığınmacılara verdiği desteği yüzde 90 oranında yeterli bulan vatandaşlar, AB ve İslam ülkelerini ise yüzde 85 oranında yetersiz bulduğunu ifade etti.

#Suriye
#İç Savaş
#Katliam
٪d سنوات قبل