|

BM: ABD'nin hastaneyi vurması suç sayılabilir

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün (MSF) faaliyet gösterdiği hastanenin vurulmasının "affedilemez" olduğunu ve "savaş suçu" sayılabileceğini bildirdi.

Yeni Şafak
10:27 - 4/10/2015 Pazar
Güncelleme: 07:28 - 4/10/2015 Pazar
AA

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, saldırı hakkında hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir araştırma yapılması gerektiğini belirtti.



Zeyd, "Bu olay tamamen trajik, affedilemez ve hatta büyük ihtimalle suç unsuru oluşturuyor" ifadesini kullandı.



ABD sözcüsünün olaya ilişkin açıklamasına da atıfta bulunan Zeyd, ABD savaş uçaklarının saldırı anında hastane çevresinde hava saldırısı düzenlediği bilgisini aktardı ve saldırının sorumlusu olarak ABD'yi gösterdi.



Bağımsız, tarafsız, şeffaf ve etkin bir soruşma yapılmasının önemine işaret eden Zeyd, "Hastaneye düzenlenen hava saldırısı bir savaş suçu sayılabilir ve bu da saldırının ciddiyetini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.



Öte yandan saldırıyı kınayan Dünya Sağlık Örgütü ise yardım kuruluşlarının tarafsızlığını hatırlatarak güvenliklerinin sağlanması çağrısı yaptı.



Uluslararası Kızılhaç Komitesinin kınama bildirisinde de hastalara, sağlık çalışanlarına ve hastaneye yönelik bu saldırının "dehşet verici bir trajedi olduğu" değerlendirmesinde bulunuldu.



Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün işlettiği hastanenin ABD uçaklarınca yapıldığı iddia edilen hava saldırısında vurulması sonucu 19 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.



#bm
#abd
#abd sınır tanımayan doktorları vurdu
#abd afganistan saldırıları
9 yıl önce