|

BM adresi şaşırdı!

Suriye’de siyasi çözüm için misyon üstlenen Birleşmiş Milletler, adres şaşırdı. Gerek Suriye’de yürütülen etnik temizlik operasyonlarına karşı gerekse yeni göç akınlarına sebebiyet veren Rus bombardımanına “dur” demesi beklenen BM, bugüne kadar 3 milyona yakın mülteciye kapılarını açan Türkiye’ye “Sınırı Suriyelilere açın” çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:14 - 9/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Suriye'de siyasi çözüm için misyon üstlenen Birleşmiş Milletler, dün tepki çeken bir açıklama yaptı. Rusya, Esed rejimi ve İran'ın Suriye'de başlattığı etnik temizlik operasyonuna karşı açıklama yapma gereği bile duymayan BM, bugüne kadar 3 milyona yakın Suriyeliye kapılarını açan Türkiye'ye çağrı yaptı. BM, Türkiye'nin savaş bölgesinden kaçanları koruma yönündeki uluslararası yükümlülüklerine uygun olarak Halep'teki çatışmalardan kaçan Suriyelilere sınırı açmasını istedi.



TÜRKİYE'NİN YÜKÜNÜ AZALTIN


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü William Spindler, Türkiye'nin mülteci akını konusundaki endişelerini anladıklarını belirterek “Türkiye zor durumdakilerin ve yaralıların ülkeye girmesine izin verdi. Ancak sınırı geçmesine izin verilmeyen çok sayıda insan var. Türkiye'ye daha önce de yaptıkları gibi tehlikeden kaçan, uluslararası korumaya muhtaç Suriyeli sivillere sınırlarını açması çağrısında bulunuyoruz” dedi. “Türkiye'nin büyük bir yük sırtlandığını biliyoruz” diyen Spindler, uluslararası topluma da Türkiye'nin yükünü hafifletme çağrısında bulundu.



AÇIKLAMAYA TEPKİ GELDİ


BM'nin bu açıklamalarına uzmanlardan tepki geldi. Stratejik Düşünce Enstitüsü (DSE) Başkanı Birol Akgün, “Suriye'deki krizin temel nedeni Türkiye değildir. Suriye'de siyasi krizin ana nedeni Esed rejiminin uyguladığı baskılar ve zulümlerdir. İnsanlar yollara zevk olsun diye çıkmadılar, eziyette dolayı evlerini bırakıp yollara düştüler. BM Güvenlik Konseyi bu krizin çözümü konusunda bakımdan sorumluk altındadır” dedi.



#Suriye
#siyasi çözüm
#Birleşmiş Milletler
#Stratejik Düşünce Enstitüsü
8 yıl önce