|

BM: Assange keyfi olarak tutuluyor

İngiliz basını, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'deki tutukluluk haliyle ilgili Birleşmiş Milletler'in çalışma grubunun "Assange lehinde bir karar aldığını" duyurdu. BM'nin lehinde bir karar çıkması halinde ise pasaportunun iadesini istediğini söylen Assange'ın ne yapacağı merak konusu.

Yeni Şafak
17:57 - 4/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 16:03 - 4/02/2016 Perşembe
AA

Birleşmiş Milletler'in (BM) keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun yarın açıklamasını beklediği kararına ilişkin İngiliz basını, "BM paneli, Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde kalışının, Assange'ın 'keyfi olarak tutulduğu' anlamına geldiği kararına vardı" yazdı.



Gelişmelere ilişkin ada basınına açıklamada bulunan Assange'ın İsveçli avukatı Per Samuelson, BM grubunun kararının, Assange'ın lehinde çıkması halinde, "tek çözümün, Assange'ın davasına bakan İsveçli savcı Marianne Ny'ın Assange'ı serbest bırakması ve davayı düşürmesi" olduğunu dile getirdi. Samuelson, "Eğer karar, Assange'ın tutuklu olduğu şeklinde görülürse, o zaman bu, Assange'ın hapis cezasını çektiği anlamına geliyor. Yani bu nedenle, İsveç'in davayı kapatmasından başka seçeneği olduğunu düşünmüyorum" dedi.



Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor ancak Assange'ın yasa dışı olarak tutulduğuna karar verilirse, BM'nin İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunması bekleniyor.



BM grubunun, bulgularını 22 Ocak'ta İngiliz ve İsveç hükümetleriyle paylaştığı kaydedildi. İngiliz basını, BM grubuna yakın kaynakların, eğer İngiliz ve İsveç hükümetlerinin grubun kararını görmezden gelmesi halinde, gelecekte insan hakları ihlalleriyle ilgili diğer ülkelere baskı yapmakta zorlanacaklarını söylediklerini bildirdi. Assange, İngiltere'deki tutukluluk haline ilişkin BM çalışma grubunun yarın vereceği kararın aleyhinde olması halinde İngiliz polisine teslim olacağını, lehinde bir karar çıkması halinde ise pasaportunun iadesini talep edeceğini bildirmişti.



3 yıldan fazladır bir odada yaşıyor


Londra polisi, Ekvador Büyükelçiliği önündeki nöbetine ekim ayında son vermişti. 19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.



#Julian Assange
#BM
#İngiltere
8 yıl önce