|

BM temsilcisinden Kıbrıs mesajı

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, "Kıbrıs müzakereleri konusunda burada çok yakın gelecekte bir şeyler olacağına dair bir şey göremiyorum" dedi.

Yeni Şafak
20:23 - 24/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 20:27 - 24/07/2017 Pazartesi
AA
Espen Barth Eide
Espen Barth Eide

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, "Burada çok yakın gelecekte bir şeyler olacağına dair bir şey göremiyorum." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı Lefkoşa'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ziyaret eden Eide, yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.

Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ile detaylı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde garantör ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen konferansta tüm tarafların ciddi çaba sarf ettiğini ve tarafların İsviçre'ye sorunların aşılması düşüncesiyle gittiğini gözlemlediğini söyledi.

Kıbrıs Konferansı'nda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami tarafından pek çok düşünce geliştirildiğine işaret eden Akıncı, konferansta Kıbrıs Rum tarafından da Kıbrıs Türk tarafından da gelen açılımlar olduğunu vurguladı.

Eide, konferansın başındaki görüşmelerde ilerlemenin beklediğinin altında olduğunu ancak tüm konular bir paket halinde ilişkilendirilmeye çalışıldığında bir sonuca varılamayacağının ortaya çıktığını dile getirdi.

"BM, yardımcı olmaya devam edecek"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM'nin taraflara yardımcı olmaya devam edeceğini açıkladığını kaydeden Eide, adadaki temaslarında tarafların adım atmaya hazırlıklı olup olmadığını görmeyi amaçladığını söyledi.

BM Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, "Eşitlik temelinde federal bir çözümü öngören mevcut BM parametrelerinde devam etmek istiyoruz. Ancak bunun için her iki tarafın da istekli olması gerekir." diye konuştu.

Kıbrıs sorunundaki görüşmelerin daha önce hiç götürülmediği kadar ileriye götürüldüğünü, temaslarında Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis'e ortaya koydukları çabalar için teşekkür etme fırsatı da bulduğunu aktaran Eide, kendisinin başlıca görevlerinden birinin adil ve dürüst bir rapor hazırlamak olduğunu ifade etti.

"Taraflarda yeterli güven ve çözüm isteği yok"

Bir gazetecinin, "süreç neden başarısız oldu?" sorusuyla ilgili Eide, bu soruyu kendi kendine de sorduğunu belirterek, taraflarda yeterli güven ve çözüm isteğinin bulunmadığını ve dolayısıyla sorunun kolay cevaplanacak bir soru olmadığını söyledi.

Eide, Kıbrıs müzakerelerine yönelik, "Burada çok yakın gelecekte bir şeyler olacağına dair bir şey göremiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlatılan müzakereler kapsamında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs Konferansı'ndan sonuç çıkmamıştı.

Müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği"
, "Mülkiyet"
, "Yönetim-Güç Paylaşımı"
, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler

" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.

#Espen Barth Eide
#KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı
#Kıbrıs konferansı
7 yıl önce